TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Van der Waalsstraat 34

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Jacob Philipson, geb. 1903, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 23.7.1943, Sobibor.

Jacob Philipson en Henrietta Simons trouwden en kregen 5 kinderen. Twee bronnen zeggen dat Jacob Philipson administrateur was van het Leidse Joodse Weeshuis aan de Rodenburgerstraat; een andere bron zegt dat hij een schrijver was voor het weeshuis.

In 1942 woonde het gezin samen met zijn moeder, Rika Philipson-Waisse, op dit adres aan de Van der Waalsstraat. In september van dat jaar verhuisde ze naar Amsterdam om bij een andere zoon te gaan wonen.

Op 17 maart 1943 werd het Leidse weeshuis ontruimd en werden alle kinderen en medewerkers naar Westerbork gestuurd. Geholpen door weeshuispersoneel doken de Philipson-familieleden op verschillende locaties onder. Jacob Philipson zat ondergedoken in het huis van zijn schoonouders in Leiden, een paar straten verderop van dit adres. Alle drie werden daar op 23 juni 1943 gearresteerd en een maand later in Sobibor vermoord: Jacob Philipson (40 jaar), Jacob Simons (72 jaar) en Sara Simons-Soosman (69).

De vrouw van Jacob Philipson en 5 kinderen overleefden door tijdens de oorlog op verschillende locaties onder te duiken. Een van hen, een vierjarig dochtertje genaamd Sara, zat verstopt in Rijnsburg. In januari 1944 kwamen daar Jodenjagers van de politie om de kleine Sara op te halen. Op dat moment waren er 3 verzetsstrijders in het gebouw: Johannes en Marinus Post en Jan Wildschut. Wildschut schoot een van de rechercheurs neer zodat het kind kon ontsnappen. Een bron zegt dat de burgemeester van Rijnsburg, die op de hoogte was van de gebroeders Post, de rechercheurs vertelde dat er onbekende mannen uit Leiden in het gebied waren gezien en adviseerde de rechercheurs in Leiden te kijken. De 3 verzetsstrijders wisten te ontsnappen en zetten hun activiteiten nog een tijdje voort.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De negentien treinen naar Sobibor
Belzec, Sobibor, Treblinka
De levensroman van Johannes Post
De vernietiging van de Europese Joden

52.148293, 4.494653