TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Stationsplein 11

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Mozes Kanarek (geb. 1891, vermoord in Sobibor op 28-5-1943)
Efraim Kanarek (geb. 1922, vermoord tijdens dodenmars in 1945)
Gitiel Kanarek-Zucker (geb. 1894, vermoord in Sobibor op 28-5-1943)
Fanni Perel Tak-Kanarek (geb. 1923, vermoord in Auschwitz op 10-9-1943)
Eliser Benjamin Kanarek (geb. 1929, vermoord in Sobibor op 28-5-1943)
Chaja Eva Kanarek (geb. 1932, vermoord in Sobibor op 28-5-1943)

Duitse vluchtelingen die zich blijvend in Weesp vestigden. Mozes was bontwerker en had vijf kinderen. Efraim heeft nog geprobeerd naar Engeland te vluchten, dat is helaas mislukt. Fanni zat op de MULO in Weesp en trouwde in Amsterdam. Tijdens de deportaties werd het gezin gescheiden en omgebracht. De enige overlevende is Ruth Kanarak die in IsraŽl ging wonen.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Dick van Someren & Arie Bervoets
  • Foto's: Arie Bervoets