TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Herensingel 47

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Salomon Gazan
Frouke Gazan-Polak
Hans Heumann
Meijer Gazan

Salomon was kleermaker en zijn vrouw Frouke hoedenmaakster. Salomon, Frouke en hun enige zoon Meijer stierven op dezelfde dag in Sobibor. De Duitse vluchtelingen Hans en Ruth Heumann woonden bij Gazan in. Hans Heumann kwam in Auschwitz om, zijn vrouw overleefde de oorlog.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT, Dick van Someren & Arie Bervoets
  • Foto's: Arie Bervoets