TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Markt 44

Deze Gedenksteen (ook wel Stolperstein van Struikelsteen genoemd) herdenkt:

* Jakob Hess, geboren 1916, gaf 1934 Kalmenhof ‘Sanitorium’ toe, vermoord in augustus 1939.

De vader van Jakob Hess (ook Jakob Hess) was metselaar, en zijn moeder was een ongeschoolde arbeider. Jakob werd geboren in Frankfurt, de 2e van 5 kinderen. Een zus stierf op jonge leeftijd aan difterie. Zijn ouders scheidden in de jaren twintig en Jakobs moeder (Anna Pelkner) was verantwoordelijk voor hem. Ze was overweldigd. In 1931 werd hij opgenomen in een instelling in Bielefeld. Zijn broer Heinrich (die de oorlog heeft overleefd) meldde dat Jakob het goed deed, in de timmerwerkplaats werkte en mogelijk zelfstandig had kunnen wonen. In 1933 verhuisden Anna en Heinrich naar een ander deel van Frankfurt. Het jaar daarop werd Jakob naar een staatssanatorium, Kalmenhof, gestuurd. Zij en Heinrich bezochten hem daar. In 1939 ontving ze een standaardtelegram met het bericht dat Jakob een andere aanval of aanval had meegemaakt en dat zijn lichaam al begraven was. De omstandigheden van zijn dood zijn niet bekend, maar zijn moeder en andere ouders van overleden patiënten waren achterdochtig. Op het zorgcentrum Kalmenhof hangt tegenwoordig een plaquette met de namen van "euthanasieslachtoffers", inclusief degenen die zijn vermoord voordat Actie T-4 formeel werd ingevoerd. Jakob Hess is inbegrepen, met de datum van zijn moord: 19 augustus 1939. Hij was 23.

De vrouw van zijn broer Heinrich was aanwezig bij de installatie van zijn stolperstein in 2008.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Frankfurt am Main (in het Duits) bezoeken. Ga naar: Stolpersteine in der Altstadt, Markt 44.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)