TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Poorterbrug Putten

Het monument bij de Poorterbrug (Oldenallerbrug) in Putten herinnert de inwoners van het Gelderse dorp aan de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in Putten plaatsvond en waarbij 661 mannen tussen de 18 en 50 jaar oud zijn weggevoerd naar Amersfoort, om vervolgens naar Neuengamme te worden gedeporteerd. Slechts 109 van deze mannen overleefden de ontberingen van de kampen.

Bij de brug vond de aanslag plaats die tot de razzia zou leiden.

Het monument, dat van natuursteen is gemaakt, is een gedenkzuil.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst
  • Foto's: Dick de Bruijne (1,2) Arjan Vrieze (3,4)
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 27 september 2004

Razzia op Putten, 1-2 oktober 1944

In de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1944 vond een aanslag van een verzetsploeg plaats op een Duitse militaire auto in de buurt van de Oldenallersebrug, tussen Nijkerk en Putten. Hoofd van deze verzetsgroep die onderdeel was van de Raad van Verzet (RVV), die bestond uit acht personen en al geruime tijd een schuilplaats had gevonden in de bossen tussen Putten en Voorthuizen, was opperwachtmeester van de politie Ab Witvoet. De andere leden die hadden deelgenomen aan deze aanslag, waren de ondergedoken student Frans Slotboom, de Puttenaar Piet Oosterbroek, landarbeider Chris Helsdingen, jurist mr. W. Rengers Hora Siccama, de Britse para Keith Banwell, een instructeur-brenschutter die na de nederlaag tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 in de omgeving was achtergebleven en in de dagen daarna uit Duitse gevangenschap was weten te ontsnappen, de ondergedoken Amsterdammer Piet Dankaart die mitrailleurschutter was, en Willem van Heesen, een ondergedoken controleur van de economische dienst.