TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vallei van de Dood

Het was hier (in een vallei) waar de grootste tankslag van Slowakije plaats gevonden heeft. Honderden tanks en pantser voertuigen werden in de strijd geworpen. Men heeft het zelfs over het kleine broertje van de beroemde Kursk-tankslag. Om 10 uur in de morgen van 25 oktober 1944, begon het Rode leger met een artillerie barrage van 80 min op de Duitse stellingen. Direct na deze barrage vielen de 305de Sovjet infanterie divisie en de 12de tank brigade aan. Na 2 dagen van man-tegen-man en tank-tegen-tank gevechten trokken de Duitsers zich terug, materiaal en mensenlevens achter zich latend. Het Rode leger dat zo'n felheid van Duitse kant in maanden niet had meegemaakt had eveneens veel materiaal en mensenlevens verloren.

Tegenwoordig kunt u deze vallei bezichtigen dat als het ware één groot openluchtmuseum is. Her en der staan T-34/85 tanks, IL-2 Sturmovik vliegtuigen en artillerie stukken in de openlucht die de historie van dit stukje land in stand houden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century