TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Kaiserstraße 42

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:
Hermann Böning (geb. 1894, vermoord in Zuchthaus Ludwigsburg op 2-10-1939)

Deze Stolperstein / Struikelsteen herdenkt:

* Hermann Böning, geboren 1894, gearresteerd op 5 augustus 1933, "voorbereiding op hoogverraad" 1935, Bruchsal Penitentary, 1936 Hohenaspberg [gevangenis], stierf in hechtenis op 2 oktober 1939.

Hermann Böning diende in de Eerste Wereldoorlog. Daarna werkte hij voor de Nationale Spoorwegen als machinist / machinist. Hij werd actief bij de communistische partij (Kommunistische Partei Deutschlands - KPD) en werd meerdere keren gearresteerd wegens schendingen zoals deelname aan verboden demonstraties. Van 1929-1933 was hij vertegenwoordiger van de KPD in het deelstaatparlement van Baden. Toen, in 1933, werd de communistische partij verboden. Hij bleef actief in het organiseren van verzet tegen het nazisme en werd tijdens een bijeenkomst gearresteerd.

Slechts 30 dagen voor zijn geplande vrijlating uit de gevangenis stierf hij officieel aan een schedelbreuk als gevolg van een verkeersongeval: een voertuig met een aanhangwagen met Hermann Böning en anderen reed bergafwaarts en de aanhangwagen raakte een muur en gooide de gevangenen weg.

Een andere stolperstein voor Hermann Böning is in Karlsruhe, op [towid] 104003, Ständehausstraße 2 [/ towid]. Stolpersteine ​​werd daar in november 2013 geïnstalleerd voor 11 leden van het parlement van Baden, die politieke partijen vertegenwoordigden die in 1933 illegaal waren gemaakt.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Initiative Heidelberger Stolpersteine: Hermann Böning (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.403483, 8.68598