TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlands Oorlogsgraf Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek

Op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek ligt ťťn Nederlands Oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog: Soldaat 2 Dutch Troop 19 l-A Commando Albertus de Jong, overleden in Apeldoorn, 14-06-1945, 30 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Lennard Bolijn (1), Arjan Vrieze (2)

22jul

Zwitserse soldaat ontdekt laatste rustplaats familielid in Groesbeek

Een militair van het Zwitserse leger ging op onderzoek uit toen hij hoorde dat onder de gevallen soldaten in Groesbeek twee Zwitserse militairen zijn. Zijn familie lijdt nog altijd onder de vraag waar het lichaam van een oudoom is gebleven die in de Tweede Wereldoorlog verdween. Dit jaar kreeg hij antwoord op die vraag.

Lees meer

16jul

Canadees Andrew Hill volgt strijdende opa en wandelende vader naar Groesbeek

GROESBEEK - Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek liggen 2.619 Canadese soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden ze herdacht met een indrukwekkende ceremonie. Verschillende soldaten die begraven liggen in Groesbeek vochten samen met de opa van Andrew Hill voor vrijheid. 'Ik ben heel trots om hier nu te staan', zegt Hill.

Lees meer

  • Artikel door Maarten C. Hoff
  • Geplaatst op 15 maart 2020

Bevrijding van Oost- en Noord-Nederland

Het is zonneklaar dat zestig jaar na dato het nodige geschreven is over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland. Zeer leesbare en dikwijls uitstekend gedetailleerde documenten op basis van primaire bronnen heeft deze periode opgeleverd. Mijn bedoeling met deze bundel is bescheiden te blijven en dat doe ik door een samenvatting van deze strijd te geven waarbij vooral de samenhang van de diverse gevechtstonelen wordt benadrukt.

  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 20 maart 2003

Korps Commando Troepen tijdens Wo2

Oorsprong In de zomer van 1940 leek nazi-Duitsland de oorlog in Europa te hebben beslist. Alleen Groot-BrittanniŽ, met Churchill als leider, hield nog stand. Buiten zijn vastberadenheid om een eventuele invasie af te slaan, wilde hij toch ook zo snel mogelijk tot offensieve acties overgaan. Binnen de Britse Imperial General Staff dacht luitenant-kolonel D. Clarke er net zo over en hij stelde voor om tijdelijk over te schakelen op de guerrilla. De Britten hadden tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het was om deze guerrilla-eenheden, commandoīs genaamd, te bestrijden. Daarom werd in juni 1940, na overleg met Churchill, tot de oprichting besloten van de eerste commando-eenheden. De Britse commandoīs verwierven binnen het Britse leger een grote reputatie met een hele reeks van acties op de Noorse, Franse en Afrikaanse kust. Zij waren voorlopig echter de enige eenheden die op het vasteland van Europa de vijand aanvielen. Dit was voor een aantal militairen van de in 1941 opgerichte Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' een hard gelag. Zij waren tenslotte, vaak met gevaar voor eigen leven, uit Nederland ontsnapt om zich bij de geallieerde troepen te voegen en in actie te komen. Omdat echter tijdens eerdere acties van Britse commandoīs was gebleken dat de benodigde taal- en terreinkennis tekort geschoten was, werd in januari 1942 besloten om de uit de bezette gebieden afkomstige militairen de kans te geven om commando te worden. Zo kwam No.10 (Inter Allied) Commando tot stand, bestaande uit militairen van Frankrijk, Nederland, BelgiŽ, Noorwegen, Polen, JoegoslaviŽ en zelfs uit Oostenrijk en Duitsland.