TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fort Honswijk

Dit fort in Schalkwijk, gemeente Houten, is gebouwd tussen 1841 en 1848 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1914-1918 werd het fort gemobiliseerd. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als interneringskamp voor gevluchte communisten uit Duitsland. Het fort werd niet gemobiliseerd in 1939-1940. Van 1946 tot 1948 was het fort een interneringskamp voor NSB'ers en collaborateurs.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

30jun

Tentoonstelling over donkere periode Fort Honswijk: 'NSB-ers hadden het hier slecht'

HOUTEN - Voor de oorlog was Fort Honswijk een mobilisatieplek, tijdens de oorlog een opslagdepot voor Duitse munitie en na de oorlog werden er landverraders en SS-ers opgesloten.

Lees meer

mrt2019

Vrijwilligers actief op fort Honswijk tijdens NL-Doet

[SCHALKWIJK] Tijdens de landelijke dag van NL-Doet/Oranjefonds zijn vrijwilligers van de Stichting Honswijk-Everdingen, de Rotaryclub Castellum Houten en een aantal individuele vrijwilligers aan de slag gegaan om een van de bunkers in de omgeving van Fort Honswijk van een 'afdekking' te voorzien.

Lees meer