TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Hermann-Stockmann-Straße 10

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Hans Neumeyer, geboren 1887, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, overleden 19 mei 1944)
* Vera Neumeyer née Ephraim, geboren 1893, Majdanek, ??? [lot onbekend]
* Julius Kohn, geboren 1886, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord maart 1943

Achtergrond

Hans Neumeyer was blind en docent muzikale harmonie en compositie. De meeste van zijn eigen composities zijn verloren gegaan, hoewel twee van zijn kamermuziekstukken het overleefden, die hij allebei in 1940 componeerde nadat de familie tijdens Kristallnacht in 1938 uit hun Dachau-huis was gezet. Ze gingen naar München.

Hans was getrouwd met Vera Neumeyer née Ephraim, docent geïmproviseerde dans. Ze kregen twee kinderen, Ruth en Raimund. De ouders herkenden al vroeg de gevaren van het Reich. Vera had door haar werk contacten gelegd in Engeland en kon op 9 mei 1939 beide kinderen op Kindertransport krijgen.

Vera en Hans schreven de kinderen veel. Vera's laatste korte bericht aan hen was geschreven op 9 juli 1942 net voor deportatie: "Op reis, maar opgewekt en gelukkig, gezond. Vader hetzelfde. Blijf in contact met tante Dora Böse, Dresden, Leipzigerstrasse 147. Blijf gelukkig! Moeder"
Vera's laatste bericht was aan haar zus, geschreven op de zondagavond voor de deportatie van 13 juli 1942. Ze uitte haar gedachten voor anderen - voor haar familie en voor de mensen bij de deportatie die ze hoopte te ondersteunen.

Hans Neumeyer werd op 5 juni 1942 naar Theresienstadt gedeporteerd. Hij heeft daar 2 jaar overleefd, waarschijnlijk mede doordat hij muziekles gaf in ruil voor eten. De directe oorzaak van zijn dood was tbc. Vera Neumeyer werd in 1942 naar Piaski in Polen op transport gesteld.

Julius Kohn, een accountant en kantoormedewerker, was hun huurder. Hij was een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog en had geen familie. In 1939 brachten de nazi's Julius voor 2 weken naar het concentratiekamp Dachau om de uitvoering van een toneelstuk in het huis te stoppen. Hij sprak niet over wat daar was gebeurd. Zijn deportatie naar Auschwitz in 1943 volgde die van de Neumeyers.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

48.251092, 11.440871