TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crematorium Barak X

Het terrein van het crematorium werd strikt gescheiden van het gevangenkamp, alleen die gevangenen die werden gebruikt om te werken in het crematorium mochten het terrein op. Het eerste crematorium werd gebouwd in 1940 en de zogenaamde Barak X in 1942-1943. Achter het crematorium was een executieplaats waar Russische krijgsgevangenen en Gestapo gevangenen werden doodgeschoten.

De crematoria werden gebruikt om de dode lichamen van de concentratiekampen te verbranden en de ovens waren meestal dag- en nacht in werking. In het najaar van 1944 was de capaciteit van de ovens voor verbranding van de vele doden uit het kamp niet meer voldoende. Toen het kamp werd bevrijd in eind april 1945 door de Amerikanen, lagen de talloze lichamen rondom het crematorium. De beelden daarvan gingen de wereld rond en toonde de omvang en de gevolgen van de nazi-vervolging en vernietigingsbeleid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken