TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Eyewitness Museum

Geschiedenis
Het Eyewitness Museum in Beek werd in mei 2013 geopend. Na 2,5 jaar bouwen had Wim Seelen een museum gerealiseerd waar zijn, over een periode van 10 jaar, verzamelde objecten getoond konden worden. Het museum toont de gehele Europese Tweede Wereldoorlog in 13 verschillende diorama's vol met levensechte figuren.

Het museum vertelt het verhaal van de, fictieve, Duitse paratrooper August Segel die in 1935 in het Duitse leger toetreed. Na de inval van Nederland vecht hij via Rusland, NormandiŽ en de Ardennen tot in de straten van Berlijn. Zijn verhaal wordt als kapstok gebruikt voor de verschillende diorama's en om meer achtergrondinformatie te vertellen over de verschillende slagvelden.

Bijzonderheden
In het museum wordt enkel gewerkt met originele uitrustingsstukken en uniformen, al is replica tegenwoordig enkel nog door de echte kenners te onderscheiden. Het museum vindt het belangrijk om het verhaal met originele stukken te vertellen omdat daar de echte verhalen aan vast zitten. Ook al wordt het steeds lastiger om voornamelijk originele burgerkleding te vinden uit de oorlogsjaren. Door het museum heen zijn ook een aantal bijzondere stukken te zien, waaronder de karabijn van Prins Bernhard, originele brieven van Hitler, servies uit de kanselarij en een unieke koffer met monsters van de verschillende Duitse onderscheidingen.

Waarom bezoeken?
Wat het museum bijzonder maakt is het verhaal dat verteld wordt, er zijn maar weinig musea in de Benelux te vinden die zo goed het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen in combinatie met fantastische moderne diorama's. Het is een must voor iedereen die ook maar iets over de oorlog wil leren. Het hele museum is een beleving en de brieven die Segel naar huis schrijft geven een fantastisch beeld van de situatie van de gemiddelde soldaat aan het front. Dit maakt het juist ook voor mensen met een mindere interesse in de oorlog een interessant museum. Voor de echte kenners puilt het museum zoals gezegd uit in originele uniformen en uitrustingsstukken.

Locatie
Het museum is gevestigd in Beek, bij Maastricht, gelegen vlak naast de A2. Mocht je richting Bastogne en de Ardennen rijden dan is dit museum een prima plek om eventjes onderweg te stoppen. Op Tweede Wereldoorlog gebied liggen onder andere het Streekmuseum Maaskant '44 in Grevenbicht, Fort Eben Emael en de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten in de buurt.

Mocht je een bezoek aan dit museum willen combineren aan iets wat niet met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, dan kun je onder andere terecht bij GaiaZOO in Kerkrade, Snowworld in Landgraaf, Kinderstad in Heerlen, de Grotten van Maastricht of uiteraard een bezoek brengen aan de stad Maastricht.

De toekomst
Na 2,5 jaar bouwen ging in mei 2013 het museum open, maar dat was eigenlijk ook weer een begin. Na de opening zijn er nog een aantal zaken bijgeschaafd aan het museum. Het belangrijkste is dat er eind 2013 touchscreens met de, fictieve, brieven van Segel zijn toegevoegd. Dit zorgt er voor dat het te vertellen verhaal nog beter naar voren komt. Verder is het museum al aan het kijken naar het uitbreiden met een educatieruimte om schoolklassen nog beter te kunnen bedienen en om de vele schenkingen die het museum na de opening gekregen heeft uit de regio tentoon te kunnen stellen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.937555, 5.790327

Oorlogsmuseum Eyewitness sluit de deuren

5apr

Oorlogsmuseum Eyewitness sluit de deuren

Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek sluit na het komende zomerseizoen de deuren. De beheerders kregen de afgelopen tijd te maken met veel tegenslag. Niet alleen de coronacrisis zorgde voor problemen, het museum werd ook slachtoffer van een inbraak.

Lees meer

Eyewitness Museum dicht na inbraak: 'Alles kapotgemaakt'

aug2020

Eyewitness Museum dicht na inbraak: 'Alles kapotgemaakt'

Inbrekers hebben in de nacht van maandag op dinsdag een ravage aangericht bij een inbraak in het Eyewitness Museum in Beek. Het hart is uit het museum.

Lees meer