TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Omgekomen Vliegtuigbemanning

Klein kapelletje te vinden op de kruising van de Bakelseweg en de Asdonkseweg tussen Aarle Rixtel en Bakel.

Aarle-Rixtel 1940-1945

Het Brabantse Aarle - Rixtel met in 1940 ca 3.000 inwoners is gelegen tegen de Peel aan de kruising van de kanalen Zuid-Willemsvaart (Weert-Den Bosch) en het Wilhelmina kanaal (richting Tilburg v.v.) Dit punt werd als oriŽntatie gebruikt door de Engelse Royal Air Force en USA AirForce met de bombardementen op Duitsland. Zeer bekende vluchten zijn o.a. van de RAF Gay Gibson "bommen op de roerdammen" mei '43 en Schweinfurt in okt '43 door de USAAF. Vooral in de zomer van 1943, de RAF vliegen dan 's nachts en de USAAF overdag, worden door het Duitse luchtafweergeschut en nachtjagers van de nabij gelegen vliegvelden deze vluchten aangevallen. Hierdoor zijn in deze omgeving en in de peel, vele toestellen neergestort.

Op Aarle-Rixtels grondgebied zijn met dodelijke afloop neergestort;
29 juni 1943 een Halifax B 11 Serial: DT-783 10e Squadron RAF. De bemanning bestond uit;

Flight Officer Pilot Stanly Peate (Engeland, 20 jaar)
Flight Sgt.Navigator Paul L.Rakoczy (USA, 22 jaar)
Flight Officer Airbomber Harace H.Pearson (Engeland, 24 jaar)
Sgt. Airgunner A.Bailey (Engeland, 21 jaar)
Sgt. Flight engineer. K.Pape (Engeland, 22 jaar)
Sgt. Airgunner N.Erickson (Engeland, 27 jaar)
Sgt. Airgunner Joseph G.Sweeney (Canada, 22 jaar)

Op 1 januari 45 zijn drie Duitse jagers Messerschmitt Me 110 neergeschoten door Engels luchtdoelgeschut. Later op dezelfde dag een Typhoon met piloot Howard Gibbons, 24 jaar, van het 168e Squadron RAF die hierbij om het leven komt.

De geallieerde gesneuvelden zijn begraven op het oorlogskerkhof te Eindhoven-Woensel.

Ter nagedachtenis aan de omgekomen vliegtuigbemanning en dorpsbewoners is er ten oosten van het kanaal, op de splitsing van de Bakelseweg en de Asdonkseweg, een kapelletje gebouwd. Op de voorgrond is een marmer plaquette geplaatst met hun naam en leeftijd als eerbetoon aan alle die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bertus Hagelaar
  • Foto's: Bertus Hagelaar