Nederlandse Oorlogsgraven R.K. Begraafplaats H. Lambertus

Op deze begraafplaats liggen zeven Nederlandse oorlogsgraven. Jacobs is gesneuveld tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940, hij staat ook vermeldt op een oorlogsmonument in Katwijk, bij Cuijk.

Roelen overleed de volgende dag, 11 mei, als politieagent in Helmond, hij werd op 52 jarige leeftijd neergeschoten. Door wie precies is onduidelijk, de ene bron geeft de Duitsers de schuld, de andere geeft aan dat "bij het openbaar maken van de bekendmaking van de Duitse bezettingstroepen [...] de 52-jarige agent Roelen dodelijk getroffen [werd], waarschijnlijk door een van de nog niet teruggetrokken Nederlandse militairen. Roelen begeleidde met een Duitse soldaat Jan de Belleman. Zeer waarschijnlijk was de kogel voor de Duitse soldaat bedoeld." De bekendmaking betrof een bevel van de Duitsers dat het schieten in Helmond direct moest stopen, anders zou burgemeester Moons worden neergeschoten.

Donkers sneuvelde op 16 mei 1940 in Goes. Van Krugten kwam op 2 april 1945 om het leven in Bergen op Zoom.

De Bie, Kuijpers en Van Leuken kwamen met nog drie anderen om bij het opruimen van munitie op vliegveld Eindhoven. Waar de andere drie begraven zijn is ons niet bekend. Het Nieuwsblad van het Zuiden schreef daar het volgende over:

Zes dooden bij opruiming van munitie
Donderdag zijn bij een ontploffing van munitie, welke men op het vliegveld Eindhoven onder de gemeente Oirschot bezig was op te ruimen, zes dooden gevallen. - De slachtoffers zijn: eerste luitenant C. J. Veldhuizen, opperwachtmeester W. F. van den Berg en de chauffeur M. Waanders, alle 3 lid van de opruimings en bergingsdienst; verder F.A. de Bee [sic], J. H. Kuijpers en een zeker van Leuken. De laatstgenoemde lid v.d. Luchtbeschermingsdienst Helmond.
De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Van den Berg, die belast was met het commando stond als zeer voorzichtig bekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)