TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restanten Fliegerhorst Venlo-Herongen

De voormalige Vliegbasis Venlo-Herongen werd tussen oktober 1940 en maart 1941 aangelegd als Duitse Fliegerhorst op de Groote Heide bij Venlo en kreeg de naam Fliegerhorst Venlo. Het complex met twee startbanen van 1450 meter en een van 1200 meter was uitgerust met de modernste veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting, en werd in de opvolgende jaren meerdere malen uitgebreid. De start en landingsbanen lagen op Nederland grondgebied de andere gebouwen lagen verdeeld op Nederlands en Duits grondgebied. Door de Fliegerhorst liep een netwerk van wegen met een totale lengte van ongeveer 48 kilometer tussen de hangars onderkomens, werkplaatsen, casinoís, voetbal en tennisvelden. Tussen januari 1943 en augustus 1944 werden ongeveer 75 tot 100 aanvallen op de vliegbasis uitgevoerd waarbij een groot gedeelte van de bommen buiten de vliegbasis is neergekomen. Op 3 september 1944 werd de basis in een actie van 114 RAF vliegtuigen aangevallen en werd het start en landingsterrein buiten bedrijf gesteld. De basis werd op 5 september door de Duitse toestellen verlaten en bijna alles wat nog overeind stond werd in de dagen daarna door de Duitsers opgeblazen. Na de bevrijding van Venlo op 1 maart 1945 door de Amerikanen, werd het vliegveld onder de naam Y-55 van 10 maart 1945 tot 20 september 1945 door de Amerikanen in gebruik genomen. Op Nederlands grondgebied zijn de meeste restanten grondig opgeruimd, op het Duitse gedeelte is bijna alles nog in de staat zoals het is achtergelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Vliegvelden in oorlogstijd

51.36742001, 6.20090514

Voormalig vliegveld Venlo bij Nazi Megastructures

nov2019

Voormalig vliegveld Venlo bij Nazi Megastructures

De voormalige vliegbasis Venlo-Herongen komt zaterdag 23 november voorbij in de tv-reeks Nazi Megastructures. De aflevering van de National Geographic-serie staat stil bij de Duitse luchtverdediging in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer