TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tsjecho-Slowaakse Oorlogsgraven Oosterwolde

De Algemene Begraafplaats van Oosterwolde bevat vier graven van Tsjecho-Slowaakse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, gesneuveld op 16 oktober 1940.

De Vickers Wellington KX-T L7844 behoorde tot een squadron van de RAF welke werd bemand door Tsjechisch luchtmachtpersoneel. Op de bewuste nacht van 16 oktober konden twee bemanningsleden per parachute op tijd het vliegtuig verlaten, het waren sgt. Emanuel Novotny en sgt. Augustin Sestak, welke krijgsgevangen werden gemaakt. De piloot officier Hubert Jarosek verliet eveneens het brandende toestel maar aangezien zijn parachute niet opende vond hij evenals de rest van de bemanning te weten piloot officier Bohumil Landa en de sergeanten Otto Jirsak en Karel Klimt de dood.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Fedor de Vries (2, 3, 4, 5)
  • https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto-s/detail/d5e63589-4314-6f2d-7040-b9d61d765623

52.461161, 5.884759

Vliegtuigcrash in geheugen gegrift van Jacoba (93) uit Oosterwolde

apr2019

Vliegtuigcrash in geheugen gegrift van Jacoba (93) uit Oosterwolde

Hoog bezoek maandagmorgen in Oosterwolde: de ambassadeurs van de ambassades van Tsjechië en Slowakije brengen een bezoek aan de vier Tsjechoslowaakse oorlogsgraven. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar Jacoba van den Brink- Koops (93), die op enkele honderden meters afstand woont tijdens de noodlottige vliegtuigcrash: ,,Heel bijzonder dat ik er nog ben.’’

Lees meer