TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kulturbrauerei Berlijn

In het stadsdeel Prenzlauer Berg staat een groot voormalig industriecomplex dat tegenwoordig bekend staat als de Kulturbrauerei. Deze brouwerij werd in 1842 opgericht en is sindsdien uitgebreid. In 1937 werd het bedrijf door de nazi’s omgedoopt tot "Nationalsozialistischen Musterbetrieb" en een jaar later werd het complex geïntrigeerd in de Duitse militaire industrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier dwangarbeiders (voornamelijk uit de Sovjet-Unie) tewerkgesteld.

Tijdens de slag om Berlijn in 1945, verschanste de staf van "Befehlsabschnitts H" (onderdeel van " Festung Berlin") in een diepe kelder op dit complex. De brouwerij was in deze laatste oorlogsdagen tevens de plek waar veel Duitse deserteurs en burgers zijn geëxecuteerd door de nazi’s. Het complex overleefde de oorlog relatief ongeschonden.

Tegenwoordig heeft het complex vooral een culturele- en uitgaansbestemming maar er is ook een kwalitatief zeer goed museum over het leven in de DDR te bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Jan de Jager (1, 4, 5), Kaj Metz (2, 3)