Tekst op paneel 7
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Heilig-Kruiskerk
Wat gebeurde hier?
De kerk werd door twee bommen herschapen in een puinhoop. De zijgevel stortte in en het puin verbrijzelde de meubels. Het was onmogelijk om de kerk te gebruiken. De parochiezaal, nu de Mark Liebrecht schouwburg, diende als voorlopige noodkerk.

Een leerling van de Guide Gazelleschool ging bidden in de ingestorte kerk
"Mijn jongste broer vond ik eerst. Zijn kopje stak boven een hoop stenen uit, tussen allemaal hoofdjes. Er waren er bij die al dood waren. Ik probeerde hem eruit te halen, maar niets hielp want al die stenen waren zo zwaar. Ik zag dat ze mijn tweede broer naar buiten droegen. Hij had alleen twee bloedstraaltjes onder zijn neus, meer niet. Maar toen werd hij onder een afdak gelegd. Hij was dood. Ik durfde dat thuis niet gaan vertellen. Mijn derde broer was verdwenen, maar ik had hem nog gezien, dus hij leefde nog. De kerk was gedeeltelijk gebombardeerd. Daarom ging ik naar binnen om er te bidden voor mijn broers."

Een leerlinge van Sint-Vincentius deed haar communie
"Van de acht communicantjes was ik de enige die de vijfde april had overleefd. Aan de ingang stonden twee paters mij op te wachten en zij reden mij in een rolstoel tot aan het altaar. De mensen klapten in hun handen en huilden. Een mama van een overleden meisje dat samen met mij haar communie zou gedaan hebben, sprong plots van haar stoel en gaf me huilend een kus. Dat was teveel voor mij en de tranen liepen uit mijn ogen. Na de mis kreeg ik een bosje bloemen van de moeder van Bertje. De dag voor 5 april was ik nog op haar verjaardagsfeestje geweest. síAnderdaags zijn zij en haar zusje overleden."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel