Tekst op paneel 11
5 april 1943
Bombardement op Mortsel
Mechelsesteenweg tevens einde van de verkorte route.

Sint-Lutgardis.íZuster, ze komen!í

Wat gebeurde hier?
Het schoolgebouw en de winkels en woningen rechts waren tot puin herleid. Een grote groep leerlingen kwam vast te zitten onder het puin. Voor 61 leerlingen en 5 zusters kwam alle hulp te laat.

Leerlingen van toen vertellen
"De kinderen kropen onder de rok van de non, maar mijn vriendin en ik wilden gaan lopen. De non had ons nog net bij de kraag. We moesten achteraan in de gang gaan staan. Daarna lag ik ineens bedolven onder het puin. Het gebeurde in een flits."
"We dachten dat het gedaan was. Mijn vriendinnetje huilde heel hard en riep om haar moeder. Ik nam haar vast en troostte haar dat het bombardement voorbij was. Net op dat ogenblik voelde ik een doffe klap. Alles werd zwart. Ik weet niet hoe lang ik buiten bewustzijn ben geweest, maar ik heb de vliegtuigen nog weg horen ronken."
"Ik kwam weer bij bewustzijn en werd verlamd door angst. Ik zat geklemd. Mijn armen konden nog bewegen en ik probeerde me los te trekken. Dat ging niet, want overal lagen lijken: onder mij, boven mij en naast mij. Ik kon enkel stil blijven liggen. Mijn vriendinnetje lag gelukkig naast mij. Ze leefde nog, maar ze lag met de benen gekneld onder een muur. Op mijn buik lag een meisje van mijn klas. Ze huilde en schreeuwde. Ze had veel moeite met ademen, want haar mond zat vol stof. Ik stak mijn vinger in haar mond om het stof te verwijderen. Toen vroeg ze of we samen de akte van berouw konden bidden. Dat hebben we gedaan en daarna is ze gestorven."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel