TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Wewelsburg

In 1933 huurde Reichsführer-SS Heinrich Himmler het kasteel Wewelsburg voor 100 jaar om het te laten dienen als het hoofdkwartier van zijn gevreesde SS. Het zou dienen als religieus oord waarin heidense Germaanse elementen van het nazisme zouden worden verzameld en verder ontwikkeld. Himmler was ervan overtuigd geraakt dat het kasteel symbool stond als Germaans bastion voor de strijd van de Europeanen tegen de Oostelijke hordes. Het "Herrenvolk" zou heersen over deze oostelijke volkeren en zichzelf "Lebensraum" verschaffen.

Het kasteel werd in de beginjaren van de oorlog verbouwd door dwangarbeiders afkomstig van het nabijgelegen concentratiekamp. Het uiteindelijke plan was om de dorpbewoners te verplaatsen om de plek te veranderen in een groot SS-complex inclusief barakken, kazernes en als middelpunt het kasteel. Hoge SS-officieren zouden hier komen om te discussiëren over de nazi-ideologie en om leden een doel en toekomstperspectief te geven. Toen de oorlog begon kreeg het "huis van de hel", zoals het ook wel werd genoemd, een administratieve functie en werden hier o.a. geroofde schilderijen opgeborgen uit de bezette gebieden. In 1945 gaf Himmler opdracht het kasteel op te blazen wat deels lukte. In 1973 is men begonnen met de restauratie van de noordelijke toren. Drie jaar later werd besloten om het hele kasteel te restaureren om het als oorlogsmonument te behouden. Er werd een museum in gesitueerd inclusief een jeugdherberg.

Tegenwoordig zijn er drie musea in het kasteel gevestigd waarvan een zich focust op de terreur van de SS en de Holocaust. Er is informatie over het ontstaan van deze organisatie, de opkomst van het nazisme en over de persoon Heinrich Himmler. Er zijn uniformen te zien en het topstuk is het dagboek van de Reichsführer-SS. Het is het enige SS-museum ter wereld. Naast het museum kun je een bezoek brengen aan de door Himmler omgedoopte "Obergruppenführersaal" die hij gebruikte als centrum voor belangrijke riten en bijeenkomsten. De zaal werd geheel volgens de gebruiken van de Ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur. De zwarte zon of het zonnerad staat nog op de vloer afgebeeld. In de kelderruimte van de noordtoren is een ruimte die diende als gedenkplaats voor gestorven SS-officieren. Dit had volgens Heinrich Himmler het "middelpunt van de wereld" moeten zijn. In deze kille kelder kun je nog heel goed de contouren van het swastikateken in het plafond zien. Je mag hier onder geen beding foto’s nemen, bevreesd als men is dat de ruimte wordt gebruikt als verheerlijking van en voor neonazi’s.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Cheapskatetravel (1, 3, 4), Lennard Bolijn (2, 5, 6, 7, 8)

Gerelateerde boeken