TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Niederhagen

Het concentratiekamp Niederhagen stond aan de rand van Büren-Wewelsburg en was in gebruik vanaf september 1941 tot 2 april 1945.
Van de 3900 geïnterneerden die tussen 1941 en 1945 hier waren gedetineerd heeft 1/3 het niet overleefd.

Voordat men kan praten van een zelfstandige concentratiekamp bestond er al in mei 1939 een soort buitenkamp van KZ Sachsenhausen. Het was een werkkamp waar men onder dwang moesten werken aan de ontwikkeling van het kasteel Wewelsburg. De geïnterneerden werden eerst vlak onder het kasteel in een tent gehuisvest en daarna in hutten op de Kuhkampsberg. In september 1941 werd het buitenkamp verplaats naar Büren-Wewelsburg en functioneerde nu als zelfstandige concentratiekamp. Het aantoonbare dodenaantal van het kamp staat op 1285, zij waren het slachtoffer van honger, lage temperaturen, ziekte en gevolgen van slechte gezondheidsbehandeling. In 1942 werd er dan ook uit voorzorgsmaatregelen een crematorium aan het kamp toegevoegd. De SS gebruikte dit kamp eveneens als executie terrein. Op 2 april 1945 werd het kamp bevrijd door het Amerikaanse leger.

De kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig is er niet veel meer over van het kamp. De voormalige kamp keuken is nu een brandweerstation en het poortgebouw een 2-persoons woning. Ook kan met op de plaats waar vroeger het appelplaats heeft gestaan een driehoekig monument vinden, dat gewijd is aan het kamp.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz

Gerelateerde boeken