TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Gemeentehuis Passendale

Op de voorgevel van het gemeentehuis te Passendale bevinden gedenkplaten ter herinnering aan:

- Het 4de Karabiniersregiment van het Belgisch Leger dat het dorp Passendale veroverde op de Duitsers op 18 september 1918.
- De grenadiers van het Belgisch Leger die sneuvelden te Passendale op 28 en 29 september 1918.
- De Slag van Passendale. Tekst op de plaquette (vertaling):

"Op 10 november 1917 veroverde het Canadese Legerkorps het hoger gelegen terrein waar het dorp Passendale had gestaan. Dit betekende het einde van de derde slag om Ieper. Het offensief werd gelanceerd door het Britse Vijfde en Tweede Leger en het Franse Eerste Leger op 31 juli.
Een Duitse generaal noemde deze strijd het grootste martelaarschap van de wereldoorlog ".

- De Poolse bevrijding. Op 6 september 1944, vielen de Poolse troepen van de 10 regiment Jagers te paard, tankregiment uit de Poolse Eerste Pantserdivisie van generaal Maczek, België binnen. Ze bevrijden Ieper en Poperinge. De dag nadien, op 7 september, rukten de troepen op richting Roeselare via twee routes. De eerste route Sint-Jan, Westrozebeke naar Hooglede. Terwijl de tweede groep via de Potyze over de Frezenberg, richting Zonnebeke, Passendale om uiteindelijk in Roeselare te beëindigen. Deze operatie koste het leven aan meer dan 20 Poolse strijders.

Op 1 juli 1945, ruim 296 dagen na de bevrijding, werd een gedenkplaats ingehuldigd die aan het gemeentehuis van Passendale bevindt tussen nog drie gedenkplaten van beide Wereldoorlogen.

Een plaquette op het stadshuis herdenkt de gevallen soldaten van de 43st Linie Regiment rond Passendale in mei 1940.

De gedenkplaat werd gemaakt uit grijze steen met zware letters. Onderaan werden zwarte cijfers 1940, het jaartal van de slag, opgeplaatst. Net daaronder, bevinden er twee lauwertakken. Op de gedenkplaat werd de volgende tekst geplaatst in Nederlands en in Frans.

"A ses morts. A ses heros. Qui en des jours desespere en Mai 1940, lutterent a Passchendale pour le salut de la Patrie.

Aan zyn gesneuvelden. Aan zyn helden. Die bij wanhopige dagen in mei 1940 te Passchendale streden voor het heil van't vaderland."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Rino Deltombe
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank