TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Vernietigingskamp Jasenovac

Kamp Jasenovac is het grootste concentratie -en vernietigingskamp dat ooit in de Balkan gestaan heeft. Dit kamp werd in midden augustus 1941 opgericht door de ultra-nationalistische Ustaöa-beweging en in mei 1945 bevrijd.

Het Jasenovac complex (bestaand uit 5 grote en 3 kleinere kampen) was verspreid over 240 km≤. De belangrijkste kampen van Jasenovac waren:
- Krapje (Jasenovac I) - Gesloten in november 1941.
- BroŤica (Jasenovac II) - Gesloten in november 1941.
- Ciglana (Jasenovac III) - Bevrijd in 1945.
- Kozara (Jasenovac IV) - Bevrijd in 1945.
- Stara Gradiöka (Jasenovac V) - Bevrijd in 1945.

In het complex werden voornamelijk ServiŽrs, Joden, zigeuners en partizanen opgesloten. Jasenovac is vooral berucht vanwege de vele gruwelijke praktijken die daar hebben plaatsgevonden, waaronder het levend verbranden van mensen in crematoria, vergassingen, massa-executies en martelingen. Jasenovac kent twee grote zuiveringen, namelijk in de periode 1941-1942 en in de tweede helft van 1944. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van het Jasenovac complex is niet bekend, maar men schat dat er tussen 700.000 en 800.000 mensen in de periode 1941-1945 vermoord of bezweken zijn.

Toen de partizanen in april 1945 de kampen naderden, begonnen de Ustaöa kampbewakers de sporen van hun misdaden uit te wissen. Op 22 april 1945 brak er een opstand uit onder 600 gevangenen. Van de 600 opstandelingen werden er 520 vermoord en 80 ontsnapten. Voor het verlaten van Jasenovac, vermoorden de Ustaöa de laatste overgebleven gevangenen en maakte de meeste kamp gebouwen met de grond gelijk.

De kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig is het grootste gedeelte van het Jasenovac complex verdwenen. Wel kan men, op de plek waar ooit het zenuwcentrum van Jasenovac gelegen heeft, een groot monument en museum bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

ServiŽ en KroatiŽ ruziŽn over WOII, minister niet naar herdenking

apr2018

ServiŽ en KroatiŽ ruziŽn over WOII, minister niet naar herdenking

De Servische minister Vulin is niet welkom bij een WOII-herdenking bij een kamp uit de Tweede Wereldoorlog in Kroatie. ServiŽ vindt dat KroatiŽ te weinig spijt toont over wat daar is gebeurd.

Lees meer