TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Concentratiekamp Sajmište

Het voormalige concentratiekamp Sajmište is op loopafstand verwijderd van het centrum van Belgrado. Tegenwoordig staan veel van de oorspronkelijke kampgebouwen nog overeind en men kan twee monumenten op het voormalige terrein bezichtigen.

In december 1941 werd het kamp in een leegstaand industrieel complex geopend. Tussen 1941 en 1942 maakte Sajmište dienst uit als Judenlager (kamp voor Joden). Doordat er van alles mis was met de kampgebouwen (kapotte ramen en beschadigde daken), waren de leefomstandigheden verschrikkelijk. De geďnterneerden werden blootgesteld aan regen en sneeuw en veel van hen kwamen dan ook om van de kou in de winter van 1941-1942. In 1942 werd de gehele Joodse populatie van Sajmište vergast in mobiele gaskamers. Na de Joodse liquidatie, maakte Sajmište vanaf 1942 tot 1944 dienst uit als Anhaltelager (kamp voor politieke vijanden, partizanen en dwangarbeiders). Veel van deze geďnterneerden kwamen om het leven in door uitputting, executie, ziekte, kou en ondervoeding. Op 17 april 1944 werd het kamp zwaar beschadigd door een geallieerden bombardement en kort daarna werd het kamp gesloten. Ongeveer 8000 Joden en 40.000 Serviërs kwamen om het leven in concentratiekamp Sajmište.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken