TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Plaszow - Het "Grijze Huis"

"Ga je hier door de voordeur naar binnen, ga je eruit door de schoorsteen", zo werd onder de gevangenen gezegd, levend uit het Grijze Huis komen was vrijwel onmogelijk.

Tussen 11-02-1943 en 13-09-1944 zwaaide de beruchte SS-commandant Amon Göth de scepter over Płaszów en hield kantoor in het Grijze Huis wat tot het begin van de oorlog behoorde bij het Joodse kerkhof.

Overlevenden hebben verklaard dat hij vanaf het balkon als tijdverdrijf willekeurig gevangenen doodschoot, in een later stadium werd het omgevormd tot martellocatie en gevangenis, al was er slechts één cel die alleen toegankelijk was wanneer men eerst met het hoofd naar binnen ging.
In januari 1945 werd duidelijk dat het Rode Leger met rasse schreden naderde en omdat er geen bewijzen voor hun wandaden achter mochten blijven, vernietigden de Nazi’s het kamp grotendeels; wat nog restte werd door de Russen ten gronde gericht toen zij het kamp op 20-01-1945 betraden, en uiteindelijk bleef alleen het Grijze Huis nog over.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries (1), Louise Vos (2, 3)

Gerelateerde boeken