Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Historische Collectie Korps Nationale Reserve

De historische verzameling is voortgekomen uit een initiatief van luitenant-kolonel N.H. van Batenburg, de oud-korpscommandant van de Nationale Reserve. Naast de rijke geschiedenis van het Korps Nationale Reserve, dat in 1948 werd opgericht richt het museum zich op de voorgangers van de Natres. Te weten de Rijksschutterijen (1813-1907) en de Landstormkorpsen (1918-1940).

Bezoekers kunnen zich tijdens openingstijden melden bij het tourniquette bij het witte gebouw aan de weg. De collectie bevindt zich in gebouw 120.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen

52.122973, 5.760135

Doorstart voor 'Natres-museum' Harskamp

aug2017

Doorstart voor 'Natres-museum' Harskamp

Wie dacht dat het museumpark op het terrein van de Generaal Winkelmankazerne in Harskamp volledig opgeheven is, vergist zich. De historische collectie van het Korps Nationale Reserve (Natres) is nog steeds te bezichtigen. En dat blijft ook zo. ,,Binnen Defensie zag je meer historische collecties en musea in den lande. De Nationale Reserve is in 1948 opgericht en in de loop der tijd groeide de behoefte om hiervoor ook spullen uit het verleden te verzamelen, zegt Veenendaler Sjaak Vinke (63), secretaris van het stichtingsbestuur. De organisatie bestaat nu twintig jaar.

Lees meer

Het vernieuwde Natres-museum opent de deuren

apr2017

Het vernieuwde Natres-museum opent de deuren

Op 1 september 2014 sloot het museumpark Harskamp. Vier musea werden daardoor gesloten: het Infanterie Museum, het Museum Korps Nationale Reserve, het Infanterie Schietkamp Museum en het Smalspoor Museum. Defensie wilde tentoonstellingen concentreren in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Tegelijkertijd was de sluiting van Museumpark Harskamp een bezuinigingsmaatregel. Nu, eind april 2017, is er goed nieuws: het Natres-museum gaat per 1 mei weer open.

Lees meer