TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krijgsgevangenenkamp Wietmarschen (Emslandlager XIII - Stalag VI C)

Het kamp werd in mei 1938 opgericht als strafkamp en behield deze functie totdat de Wehrmacht het in 1939 overnam. Onder het bevel van het Duitse leger kreeg kamp Wietmarschen een functie als Krijgsgevangenen-doorvoerkamp (onderdeel van Stalag VI C).

In het kamp werden Poolse, West-Europese en Sovjet krijgsgevangenen gedetineerd. Naar schatting zijn er 1.200 Sovjet krijgsgevangenen in dit kamp om het leven gekomen. Een aantal van hen zijn op de begraafplaats van Wietmarschen (bij de plaatselijke bevolking beter bekend als de Russenkerkhof) begraven. In april 1945 werd het kamp door de geallieerden bevrijd.

Kamp Wietmarschen is na de oorlog doorgebruikt als tijdelijke opvangcentrum voor Poolse militairen en buitenlandse dwangarbeiders. Men kan op het 'Russenkerkhof' te Wietmarschen een aantal gedenkstenen aantreffen. Van het kamp zelf is niks meer over.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Geert Westerhof

52.559238, 7.125835