TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashmonument Douglas Boston IIIA

Een monument op de plaats waar de Boston IIIA van het squadron 342 Lorraine neerstortte.

Onthuld op 22 oktober 2013.

In de gemetselde muur in het midden van het monument is een boog met daarin het silhouet van het vliegtuig. Het silhouet bestaat uit oud materiaal van een gecrasht vliegtuig voor de kust van Domburg en uit nieuw materiaal.

Links in de gemetselde muur van het monument zijn drie plaquettes aangebracht met het verhaal in het Frans, Nederlands en Engels van de crash en het verhaal van het Franse squadron 342 waarvan het vliegtuig deel uit maakte tijdens WOII.

Het verhaal van de crash bij Aagtekerke:
Op 22 oktober werd er een raid gevlogen naar Courcelles in BelgiŽ. Hier moest een vliegtuigfabriek gebombardeerd worden. Drie Boston squadrons, no 88, 107 en 342 squadron, leverden totaal 38 vliegtuigen. De leider was de Wing Commander England. Het was een zogenaamde " low- level " raid, een aanval op zeer lage hoogte. Belangrijk was dan het nauwkeurig navigeren om zo op de juiste plek te komen als men bezet gebied naderde. Dit om Duits vuur zoveel mogelijk te vermijden. "Landfall" was tussen Walcheren en Schouwen. Waarschijnlijk door een navigatiefout komen de vliegtuigen tussen Westkapelle en Domburg boven het vasteland. Hierop draaien ze richting Veere om de route weer op te pakken. In de buurt van Veere waar veel Flak opstellingen lagen, speelde zich in korte tijd een drama af. Vijf Bostons werden binnen een tijdsbestek van 5 minuten neergeschoten. Vanwege de lage hoogte hadden de bemanningen weinig kans te overleven. 13 vliegeniers van de totaal 15 uit de 5 vliegtuigen kwamen hier bij om, waar onder W/C England. Eťn van de vliegtuigen was de Boston met serienummer BZ393 van het 342 squadron Free French Air Force (FFAF). Dit toestel is nabij deze plek neergestort, nadat het ten zuiden van Westkapelle beschoten is door licht afweergeschut. De stuurboordmotor raakte hierdoor in brand en een noodlanding was niet meer mogelijk.

De bemanning bestond uit:
Lt Charles Lang KIA begraven te Boulogne-sur-Mer Frankrijk.
Sgt Julien Allain KIA begraven te Kapelle.
Sgt Georges Schteinberg KIA begraven te Kapelle.
De piloot, Lt Stoloff, overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen. Julien Allain stierf in zijn armen.


Naast dit monument staat een monument voor burgerslachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze