TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Franse Onbekende Soldaat

Dit monument herdenkt de Franse onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een onbekende soldaat hier begraven.

Monument ontworpen in 1925 door beeldhouwer Desmaré en architect Malfait, uitgevoerd door beeldhouwer Ernest Salu II en gieter Verbeyst en ingehuldigd op 17.07.1927.
Het staat op een kleine heuvel die via een trap toegankelijk is.
Het monument is ruw gehouwen uit massieve arduinen blok¬ken en heeft de vorm van een hoge trapeziumvormige pyloon. De pyloon is bekroond met vier in zware legerjassen gehulde Belgische soldaten die een met lauwerkransen overdekte lijkkist met het monogram "RF" torsen. Aan de brede basis is aan weerszijden hoogverheven beeldhouwwerk aangebracht.
Een stoet treurende mannen, vrouwen en kinderen, gericht naar de voorzijde, brengen bloemenkransen aan.
Nog vooraan wisselen twee vrouwenfiguren, België en Frankrijk voorstellend, de zusterkus. Vooraan en achteraan, evocaties van grafpoorten. Aan de achterzijde, links en rechts staan twee Franse soldaten die de wacht houden bij de bronzen poort die de grafkelder afsluit. Op de bronzen plaat staat een beeld van de treurende Marianne.
Later is vóór het monument een bronzen reservoir aangelegd, met hetzelfde monogram en met naar de herinneringsvlam gerichte degens. Links staat ook een kleine gedenkplaat :
" Aan de Franse soldaten gevallen in Noord-Afrika – 1952-1982 "

Op de pyloon staat het opschrift (vooraan in het Frans, achteraan in het Nederlands) :
" Hier rust een onbekend Fransch soldaat op Belgischen bodem gesneuveld
1914 – 1918 "
Bij de aanleg van een militair oefenterrein in Lombardsijde werd in 1923 een loopgraaf aangetroffen met de stoffelijke resten van 42 Franse soldaten. De repatriëringscommissie slaagde erin 34 slachtoffers te identificeren. Hun lijken werden ter beschikking van de families gesteld of begraven op het Franse ereperk in Ieper.
Op 15 juli 1927 werden de stoffelijke resten van de acht onbekende Franse soldaten vanuit het militaire kerkhof van Ieper naar Brugge overgebracht. Een blinde oud-strijder wees in het station van Brugge de lijkkist aan bestemd voor het in Laken opgerichte mausoleum.
Deze onbekende Franse soldaat ligt in de crypte onder het monument. Hij staat symbool voor al dezen die gevallen zijn om onze eigen vrijheid te herwinnen.


Bron : Bouwkundig erfgoed Brussel

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck