TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Graf Ante Pavelić

Hier ligt Ante Pavelić, de fascistische leider en politicus die de Ustaöe beweging heeft geleid en die tijdens de Tweede Wereldoorlog regeerde over de Hitler-Mussolini marionet Onafhankelijke Staat KroatiŽ (NDH). Tijdens zijn dictatuur voerde hij een genocidaal beleid tegen etnische en raciale minderheden. Zo werden alleen in het vernietigingskamp van Jasenovac tussen de 350.000 en 800.000 slachtoffers gedood.

Aan het einde van de oorlog in 1945 beval Pavelić zijn troepen te blijven vechten, zelfs na de Duitse overgave. Hijzelf vluchtte echter naar Oostenrijk en later naar ArgentiniŽ. In 1957 raakte Pavelić ernstig gewond bij een moordaanslag door de Joegoslavische federale geheime politie, vervolgens verhuisde hij naar Chili en later naar Madrid, onder het asiel van Franco.

Hij overleed in 1959 op 70-jarige leeftijd en werd begraven tussen de adellijke grafmonumenten op de oudste particuliere begraafplaats van Madrid. Tegenwoordig is deze plek een Kroatisch nationalistisch heiligdom en neemt zijn dochter het voortouw bij het zetten van verse bloemen en kaarsen op het graf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Javier Jimeno
  • Foto's: Javier Jimeno
Lees meer (1)