Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Uden

Uden werd bezet door de Duitsers tot de bevrijding in september 1944. Tijdens de oorlogsjaren werden de gesneuvelde geallieerde soldaten tijdelijk begraven in de tuin van de pastoor op de Rooms-Katholieke begraafplaats. In 1943 werd het oude gedeelte van de begraafplaats, die sinds 1918 niet meer werd gebruikt, de laatste rustplaats voor deze geallieerden soldaten. Na de oorlog werden meer dan 100 graven uit de tuin van de pastoor overgebracht naar deze plek, samen met andere tijdelijke graven uit die regio. De Oorlogsbegraafplaats Uden bevat nu 701 Gemenebest graven van de Tweede Wereldoorlog, waarvan vier daarvan onbekend. Daarnaast liggen er ook twee Poolse soldaten begraven.

Pilot Officer William Perry
Op 20 september om 14:30 uur was Pilot Officer William Perry opgestegen voor alweer zijn derde vlucht tijdens operatie Market Garden. Zijn Dakota, KG324 van het 512 Squadron, werd ingezet om de troepen bij Oosterbeek te bevoorraden. Een nieuwe dropzone was hiervoor 3 kilometer ten westen van Arnhem aangewezen. Om 17:20u, na het afwerpen van de containers werd hij bij het wegdraaien door luchtafweergeschut in beide vleugels geraakt. De Dakota vloog in brand. Perry wist zijn vliegtuig te laten klimmen naar 360 meter, waarna hij zijn bemanning beval te springen. Warrant Officers Frank Barritt (navigator) en Bert Friend (radiotelegrafist) wisten tezamen met de vier air despatchers in de buurt van Wijchen uit het vliegtuig te komen. Niet veel later kwam hij neer bij de steenfabriek Hemelrijk in Schaijk. William Perry en de co-piloot Warrant Officer Ivan Gilbert, kwamen bij de crash om. Op de crash locatie staat een monument.

De heer Danen was als 12-jarig jongetje getuigen van de crash: "Ik was rond etenstijd terug naar huis aan het gaan door het bos bij de steenfabriek. We moesten snel de weg oversteken omdat er misschien nog Duitsers in de buurt zaten. Plotseling zagen we een vliegtuig uit het noorden komen, het was in brand en kwam recht op ons af. Plotseling draaide het vliegtuig op haar kant en stortte neer. We rende naar het vliegtuig en ik probeerde een man uit het wrak te trekken. Hij zat aan de linkerkant van de cockpit, waar een enorm gat in zat. Geconcentreerd probeerde ik de man uit het vliegtuig te krijgen, maar het lukte niet. Pas toen zag ik zijn verbrande gezicht en zag ik dat hij dood was. Ik was in shock en gaf alle hoop op om hem te kunnen redden."

William Perry en Ivan Gilbert liggen nu begraven op de oorlogsbegraafplaats in Uden, graven 6. F. 6. en 6. F. 7.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Air Battle for Arnhem