Monument Crash Short Stirling Bomber LK-548

Opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling Bomber LK-548 van de Royal Air Force die op 20 september 1944 werd getroffen door vijandelijk vuur en neerstortte in Vorstenbosch.

Twee broers Jan en Toin Smolenaers waren als 11 en 12-jarige jongens ooggetuige van de crash. Jan vertelt:
"Die dag waren wij, op een afstand van 200 meter, getuige van het neerstorten van het brandende vliegtuig aan de Meuwelweg in Vorstenbosch. Het vliegtuig kwam brandend, heel laag aanvliegen vanuit de richting Nistelrode. Wij zagen hoe het enkele bemanningsleden lukte, per parachute, het brandend vliegtuig te verlaten. Het vliegtuig leek te vallen op de boerderij van de familie Verhoeven. Maar het lukte de piloot de boerderij te ontwijken door iets op te trekken waarna het ong. 100 meter verder in een weiland neerstortte. Later bleek dat er toen nog vijf bemanningsleden in het vliegtuig zaten."

Zeventig jaar later bezocht Peter McHugh uit AustraliŽ Vorstenbosch, op zoek naar de plek waar zijn oom, piloot Maurice McHugh (foto 5) was neergestort. Maar hij was ook op zoek naar de twee ooggetuigen van toen. Hij vond beide! Hij was zeer onder de indruk van alles wat hem hier verteld werd.

In het museum van de Koninklijke Nederlandse vliegbasis Volkel kreeg hij zelfs de verbogen propeller van het vliegtuig dat zijn oom bestuurde te zien. Later kreeg hij een paar schaatsen overhandigd door Ties van der Heijden wiens vader een onderdeel van het neergestorte vliegtuig had gebruikt om schaatsen van te maken.

Namens de familie bracht hij een plaquette mee met daarop de namen van alle bemanningsleden. De omgekomen bemanningsleden zijn:

P/O Maurice McHugh, Royal Australian Airforce - Pilot (foto 5)
F/Sgt Eric Arthur Bradshaw, Royal Air Force Volunteer Reserve - Wireless Op
Sgt Thomas Vickers, Royal Air Force Volunteer Reserve- Rear Gunner
Dvr Ernest Victor Heckford, Royal Army Service Corps - Dispatcher
L/Cpl John Waring Royal Army Service Corps - Dispatcher

Allen begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek, behalve Heckford wiens lichaam niet is teruggevonden. Zijn naam staat op het Groesbeek Memorial.

Na het vertrek van Peter McHugh werd met medewerking van gemeente, buurtbewoners en de dorpsraad, naar een goede bestemming voor de plaquette gezocht. Er werd een initiatiefgroep Ďoorlogsmonument Vorstenboschí samengesteld.

Precies een jaar later op 20 september 2015 werd, in aanwezigheid van familieleden van de omgekomen Australische en Britse militairen, op de plaats van de crash een monument onthuld door Loco Burgemeester Rien Wijdeven en Toon Verhoeven. Deze laatste woonde in de boerderij die piloot Maurice McHugh wist te ontwijken.

Op diezelfde dag werd Maurice in Sydney alsnog postuum onderscheiden met de Bravery Award, uitgereikt door de Nederlandse Ambassadeur mevrouw Annemieke Ruigrok samen met de Nederlandse militaire attache Lt. Col. Harold Jacobs. Daarbij aanwezig was een buurjongen van Jan Smolenaers die in AustraliŽ woont, hij legde een krans namens de inwoners van Vorstenbosch.

Jan Smolenaers is dankbaar dat hij op zijn leeftijd nog mocht vertellen over dat onuitwisbare moment en zijn steentje kon bijdragen bij het tot stand komen van het monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Smolenaers
  • Foto's: Christine de Haas-Smolenaers

Gerelateerde boeken

De slag om Arnhem
Operation Market-Garden