TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Rijswijk

Dit monument herdenkt de inwoners van Rijswijk die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en bij de Politionele Acties. Op het monument is een plaquette aangebracht voor de Joodse slachtoffers te herdenken. De plaquette is onthuld op 19 april 2018.

Ontwerp van architecten Bart Hoogstraten (1893-1956) en J.A. Lucas. Beeldhouwwerk van Marian Gobius (1910-1994). Het beeldhouwwerk is uitgevoerd in Belgisch natuursteen, het terras en de trappen zijn van Duits natuursteen. L.A. Kesper, commissaris van de provincie Zuid Holland onthulde het monument op 4 mei 1945. Het beeldhouwwerk stelt een zittend vrouwenfiguur voor met in haar rechterhand een helm als teken van het verleden en het verzet. In haar linkerhand een fakkel van de vrijheid. Het oprichtende kind symboliseert de toekomst. Aan de zijkant staan de namen van Rijswijkers die omgekomen zijn in Nederland, of in de geallieerde dienst of het verzet. Later is een gedenkplaat aangebracht met de namen van Rijswijkse Joodse oorlogsslachtoffers en gevallenen in het voormalig Nederlands IndiŽ.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)