Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Museum Bescherming Bevolking / Bunkercomplex Park Overvoorde

Het Museum Bescherming Bevolking/Bunkercomplex Park Overvoorde is een uniek complex gelegen in het mooie groen van Park Overvoorde. Het is een belangrijke herinnering aan zowel de 2e Wereldoorlog als de Koude Oorlog.

De 2e Wereldoorlog.
In januari 1941 wordt de van Vredenburchweg ter hoogte van de Voordes afgesloten en het hele bos wordt tot "Sperrgebiet" verklaard. In het bos, maar ook in de omtrek van de Voordes, brengen de Duitsers verdedigingswerken aan. Rondom het landhuis Overvoorde worden behalve een grote SK commandopost, die wordt gebruikt als centrale radio en afluisterpost, nog 22 onderkomens gebouwd voor soldaten van de Luftwaffe waaronder 6 kuvers 413a, een garage , een bad/ toiletruimte en een keukengebouw.
Met de bouw van dit complex krijgt Overvoorde een belangrijke rol in de afluister activiteiten van met name het berichtenverkeer van en naar Engeland. .

De Koude Oorlog.
Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt de spanning in de wereld wederom hoog op, de zgn. Koude Oorlog. In Nederland wordt de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.) opgericht. In 1952 wordt het voormalige Duitse bunker complex het onderkomen van de A-kring Den Haag, Rijswijk en Voorburg. De oude Duitse commandopost wordt in 1953/1954 verbouwd naar de behoeftes van de B.B. In 1958 wordt er op het terrein een oefen ruÔne gebouwd. Deze ruÔne wordt opgezet als een straat met 5 huizen. Deze "straat "dient als oefen/opleidingscentrum voor de medewerkers van de reddingsdienst en hersteldienst van de B.B. Later is deze straat ook in gebruik bij diverse bedrijven om hun medewerkers op te leiden in het kader van de BedrijfsZelfBescherming (het latere Bedrijfshulpverlening). De serieuze dreiging van een atoomoorlog en de nieuwe inzichten op het gebied van bescherming leiden tot de bouw van een nieuwe commandopost in 1969. Deze commandopost is voorzien van alle mogelijke voorzieningen om te kunnen blijven functioneren in extreme situaties als atoomstralingen en aanvallen met bacteriologische en chemische wapens.

Het heden.
De ondergrondse atoombunker is weer volledig teruggebracht in de authentieke staat. De oefen ruÔne is ingericht als Expo Gebouw waar door middel van diorama's zichtbaar wordt gemaakt met welke materialen en op welke wijze er door de B.B. eerste hulp werd verleend. In het gebouw dat in de 2e Wereldoorlog als keukengebouw voor de manschappen dienst deed is op dit moment een museum ingericht. In het museum is ,van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking, een selectie te zien van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet men de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet men ook welke gevolgen een kernwapen aanval zou hebben gehad. Voor het behoud van het gebouw als museum mochten wij in 2016 de Monumentenprijs van de gemeente Rijswijk ontvangen

Het Museum Bescherming Bevolking heeft een groot aantal nog bestaande objecten uit de Tweede Wereldoorlog op Overvoorde weten te verwerven en steeds meer daarvan krijgen een hergebruikfunctie. Dit biedt de mogelijkheid om de tijdlijn te tonen in de historie van de Tweede Wereldoorlog tot en met de periode van de Koude Oorlog.

Bezoeken
Het Museum Bescherming Bevolking geeft rondleidingen over het complex voor zowel overheden, scholen als publiek.

Voor het publiek zijn er de open dagen van april tot en met oktober zie voor de data onze website www.museumbeschermingbevolking.nl. Tevens kunt u hier terecht voor informatie over rondleidingen voor overheden, scholen en bedrijven.

Er is meestal op het afgesloten terrein waar de MBB verblijft P-gelegenheid beschikbaar. Let op, navigatiesystemen werken niet goed; u loopt vast op verkeerspaaltjes. Aanrijden vanaf de Schaapweg.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Museum Bescherming Bevolking / Bunkercomplex Park Overvoorde
  • Foto's: Museum Bescherming Bevolking / Bunkercomplex Park Overvoorde

52.044141, 4.300029

Lezing over Enigma bij Museum Bescherming Bevolking

sep2018

Lezing over Enigma bij Museum Bescherming Bevolking

Het Museum Bescherming Bevolking Bunkercomplex Park Overvoorde organiseert een bijzondere lezing over de veel gehoorde Enigma codeermachine. Voor lange tijd het geheime wapen van Nazi Duitsland in de tweede wereldoorlog. Met behulp van de Enigma kon de Duitse bezetter haar berichten in code verzenden en ontvangen. Vele oorlogsjaren was de Enigma de luis in de Ö

Lees meer

Gratis naar Bunkercomplex Overvoorde op Open Monumentendag

sep2018

Gratis naar Bunkercomplex Overvoorde op Open Monumentendag

Aankomend weekeinde zijn de landelijke Open Monumentendagen. Bunkercomplex Park Overvoorde zal dit jaar op zondag 9 september deelnemen aan dit bijzondere evenement. Op deze dag is bijna het gehele terrein van het complex vrij en gratis toegankelijk, ůůk het museum. Re-enactmentgroep De Spreewalders zal tevens een beeld schetsen hoe het er tijdens de Koude Oorlog aan toe ging.

Lees meer