Poolse Oorlogsbegraafplaats Breda

Poolse Oorlogsbegraafplaats gelegen tegenover de Texaco benzinepomp aan de Ettensebaan in Breda.

"Op dit ereveld liggen in Nederland gesneuvelde Poolse militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht die in september 1939, na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940, slaagden de Poolse militairen er opnieuw in aan Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij o.m. de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van Generaal Majoor Stanislaw Maczek en de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Na de landingen in NormandiŽ in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West Brabant, in de slag om Arnhem en in Groningen en Drenthe. Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats, 163 van hen hier in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werd bevrijd."


Tekst volgens een bord op de begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Fedor de Vries

Gerelateerde boeken

27mei

Polen bevrijdden Breda in 1944 van de Duitsers, bouw van Generaal Maczek Memorial officieel begonnen

In Breda is maandag het officiŽle startsein gegeven voor de bouw van het Generaal Maczek Memorial. Dit monument komt aan de Ettensebaan en ligt achter het Poolse ereveld waar 300 Poolse militairen liggen begraven. Breda werd in oktober bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. Het memorial is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook de nieuwe plek voor het Generaal Maczek Museum.

Lees meer

6dec

Gemeente draagt symbolisch bedrag bij aan nieuw Generaal Maczek Memorial

Naast het Pools Militair Ereveld in Breda zal het Generaal Maczek Memorial gerealiseerd worden. Dit nieuwe memorial wordt dť herdenkingsplek in Nederland waar de opofferingen die de Poolse militairen gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben geleverd in blijvende herinnering worden gehouden.

Lees meer

Lees meer (164)