Poolse oorlogsbegraafplaats gelegen tegenover de Texaco benzinepomp aan de Ettensebaan in Breda.

"Op dit ereveld liggen in Nederland gesneuvelde Poolse militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht die in september 1939, na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940, slaagden de Poolse militairen er opnieuw in aan Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij o.m. de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van Generaal Majoor Stanislaw Maczek en de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Na de landingen in NormandiŽ in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West Brabant, in de slag om Arnhem en in Groningen en Drenthe. Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats, 163 van hen hier in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werd bevrijd."


Tekst volgens een bord op de begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Anneke Moerenhout

Gerelateerde boeken

The Polish Army 1939Ė45
Van paardenwagen tot tank
Operation Market-Garden
De slag om Arnhem

30mrt

Hij bevrijdde Breda; herdenking van generaal Stanislaw Maczek

BREDA - Het is precies 125 jaar geleden dat Stanislaw Maczek is geboren bij Lemberg. Hij wordt later de generaal van de Poolse tankdivisie die mede verantwoordelijk is voor de bevrijding van Breda. Vanavond wordt dit gevierd bij Pools Militair Ereveld.

Lees meer

mei2013

Fotoverslag Pools Militaire Ereveld in Breda

Onlangs bracht Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai een bezoek aan het Pools Militaire Ereveld in Breda. Het Pools Militaire Ereveld werd op 24 juni 1963 geopend. Hier liggen Poolse militairen begraven, die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht, die in september 1939 na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Hieronder een fotoverslag van het bezoek aan het ereveld.

Lees meer

Lees meer (164)