Poolse oorlogsbegraafplaats gelegen tegenover de Texaco benzinepomp aan de Ettensebaan in Breda.

"Op dit ereveld liggen in Nederland gesneuvelde Poolse militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht die in september 1939, na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940, slaagden de Poolse militairen er opnieuw in aan Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij o.m. de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van Generaal Majoor Stanislaw Maczek en de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Na de landingen in NormandiŽ in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West Brabant, in de slag om Arnhem en in Groningen en Drenthe. Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats, 163 van hen hier in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werd bevrijd."


Tekst volgens een bord op de begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Anneke Moerenhout

Gerelateerde boeken

The Polish Army 1939Ė45
Operation Market-Garden
De slag om Arnhem

28okt

Polen gaat helpen bij het bouwen van het Generaal Maczek Memorial in Breda

BREDA - De Poolse overheid gaat bijdragen bij de bouw van het Generaal Maczek Memorial in Breda. Een Poolse minister tekende daarvoor zaterdag samen met de burgmeester van Breda en de voorzitter van het Bredase Generaal Maczek Museum een intentieovereenkomst. De afspraak is dat Polen geen geld, maar wel kennis zal leveren.

Lees meer

20okt

Polen wil bijdragen aan Generaal Maczek Memorial

BREDA - De Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Jaroslaw Sellin heeft toegezegd dat Polen gaat helpen bij de inrichting van het Generaal Maczek Memorial.

Lees meer

Lees meer (164)