TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Marinus Van Emst

Dit monument is onthuld op 12 augustus 2004, door Marianne de Boer-Van Emst, zestig jaar nadat haar vader door de bezetter vermoord is.

Marinus van Emst werd geboren op 12 januari 1894 in Vierhouten. Hij was boswachter van beroep en tevens raadslid voor de Christelijk Historische Unie in de gemeente Ooststellingwerf. Als lid van het verzet was hij medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Hij maakte schuilplaatsen voor joden en andere onderduikers. Ook bracht hij het bos in kaart voor geallieerde parachutisten. Zijn verzetswerk bracht met zich mee dat Van Emst in de zomer van 1944 moest onderduiken. Op 12 augustus 1944, de verjaardag van zijn dochter Marianne, kwam hij thuis en zou hij blijven slapen omdat zijn vrouw de dag erop jarig was. Door de bezetter is hij toen thuis aangehouden. Hij werd overgebracht naar de politiecommandant aan de Bruggelaan en daar verhoord. Van Emst liet niets los en is vervolgens afgevoerd naar de bossen bij camping Us Blau Hiem, waar hij werd doodgeschoten.

Van Emst is begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Appelscha. Nabij het Van Emstplein, aan de Van Emstweg, die beide naar hem vernoemd zijn, staat deze plaquette op een muurtje langs de weg.

Sinds 22 maart 2022 hangt er weer een herdenkingsplaat, ter nagedachtenis aan boswachter Van Emst, aan het muurtje bij het Van Emst appartementencomplex aan de Van Emstweg. Bij het plaatsen van het infopaneel van de historische wandel- en fietsroute RAAF werd het oorspronkelijke bordje verwijderd en aan dochter Marianne gegeven. Echter op 12 augustus, de sterfdag van Van Emst, een herdenkingsboeket bij een infopaneel leggen, voelde niet goed. Vandaar dat de Historische Vereniging Appelscha e.o. besloot dat er een nieuwe herdenkingsplaat moest komen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerrit Hazenberg en Freek Dijkstra
  • Foto's: Freek Dijkstra (1), Gerrit Hazenberg (2, 3)
  • Spanvis.nl