TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Taeke Schuilenga

Het monument in het 'Tiesinga bosje bij Fochteloo is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Taeke Schuilenga uit Surhuisterveen.

Taeke Schuilenga werd geboren op 29 oktober 1878 in Surhuisterveen. Hij was directeur-eigenaar van de plaatselijke beschuitfabriek. In 1941 werd de familie Schuilenga gearresteerd in verband met illegale activiteiten. Taeke werd op borgtocht vrijgelaten vanwege zijn aandeel in de voedselvoorziening. Op 4 november werd hij weer opgepakt om verhoord te worden in Leeuwarden. Daarna werd Schuilenga naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht. Na een verhoor werd hij in het Tiesinga bosje bij Fochteloo zonder vorm van proces doorgeschoten en in een sloot achtergelaten.

De Silbertanne-moord, waarbij de slachtoffers onder valse voorwendsels hun woning werden uitgelokt en vervolgens werden vermoord op een eenzame plek, was een vergeldingsactie van landwachter Pier Nobach uit Doezem. Op 30 oktober 1943 wilde het verzet een aanslag plegen op de beruchte landwachter, maar door een vergissing werd de zoon van Nobach gedood. Pier Nobach had veel invloed bij de Sicherheitsdienst in het Scholtenhuis in Groningen en als wraak werd Schuilenga omgebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

In dienst van de nazi's
De Regio tijdens de Tweede Wereldoorlog

53.013096, 6.321515