TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument N.H. Kerk

Het oorlogsmonument in Haule is opgericht ter nagedachtenis aan vijf Haulenaren en een geallieerde piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in voormalig Nederlands-IndiŽ door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:
Richard L. Grow, Andries Hartholt, Tjeerd de Jong, Hette Stelma, Jan Terpstra en Egbert de Weerd.

De Amerikaanse piloot Richard Grow kwam op 22 december 1943 om het leven toen zijn Thunderbolt P-47D tijdens een vuurgevecht met een Duitse Messerschmitt nabij Haule werd neergehaald. De Thunderbolt van het 487th Fighter Squadron stortte neer in een aardappelkuil in de boomgaard van Jan Heida aan de Hoofdweg.

Andries Hartholt werd geboren in Haule. Later was hij woonachtig in Marum. In mei 1943 brak er een melkstaking uit. De Friese boeren weigerden om nog langer melk te leveren aan de bezetter. De 63-jarige Andries Hartholt werd op 3 mei 1943 als represaille voor de staking in Trimunt gefusilleerd samen met veertien anderen, waaronder zijn zoons Dirk, Albert en Hendrik. Dit ondanks het feit dat zij er niets mee te maken hadden gehad.

Hette Stelma kwam op 29 oktober 1944 om het leven tijdens een razzia bij Haulertil. De Haulenaar fietste richting Oosterwolde, toen de bezetter bij verzetsman Kees Hofstra binnenviel. Stelma probeerde te ontkomen maar werd door een kogel dodelijk getroffen.

Jan Terpstra was tijdens de razzia van 29 oktober 1944 op bezoek bij verzetsman Hofstra. Hij werd opgepakt en afgevoerd naar een werkkamp in WŲbelin, Duitsland. Daar is Jan Terpstra op 2 mei 1945 door uitputting gestorven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken