TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baileybrug over het Leopoldkanaal

In het najaar van 1944 bevrijdden de Canadezen in de Slag bij het Leopoldkanaal de gemeenten ten zuiden van het Leopoldkanaal.

Op 6 oktober begonnen de soldaten van het 7e Canadese Infanterie Brigade van de 3e Canadese Infanterie Divisie de constructie van een brug over het Leopoldkanaal tussen Maldegem en Sint-Laureins. Een paar dagen later staken bij de eerste fase van de "Switchback Operation" de Canadezen het kanaal over.

Deze brug was eerst een kapokbrug aangelegd door de Canadese troepen. De Baileybrug ligt er pas van begin de jaren 1950. Ze is daar geplaatst door de Belgisch genietroepen en deed tijdens en na WO2 dienst onder de naam Langewegbrug ook te St-Laureins op de verbindingsweg tussen St-Laureins en St-Margriete. Vanwege slijtage is ze daar vervangen door een betonnen brug en is de originele Baileybrug na herstelling van de houten vloer op haar huidige plaats gelegd door de Genie. De brug is nog een mooi aandenken aan de hevige gevechten die plaatsvonden in september en oktober 1944 geleverd door de Canadezen om de Scheldezak te bevrijden en zo de haven van Antwerpen in gebruik te kunnen nemen. Heden ten dage noemt ze de Lievebrug of Oosthoekbrug.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Peter Gabriels & Frankie Haemerlinck
  • Foto's: Arjan Vrieze