TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Vaart Vrij Rotterdam

Vaart vrij, Monument voor de vakbondsleider Edo Fimmen.

Edo Fimmen was tussen de twee wereldoorlogen secretaris van de ITF en bekleedde zo een zeer invloedrijke positie in de internationale arbeiderswereld.
Edo Fimmen was een diep sociaal bewogen man. Hij organiseerde na de Eerste Wereldoorlog voedseltransporten naar Oostenrijk, waar de bevolking honger leed.
Tot zijn belangrijkste daden behoort het organiseren van het verzet in Duitsland tegen Hitler. In 1933 probeerden de meeste Duitse bonden een akkoord te bereiken met de nazi's. Edo Fimmen, die een algemene staking had willen organiseren: "Je zou willen wegkruipen van schaamte". Dat vonden ook Duitse vakbondsleden, en vanuit het ITF-kantoor aan de Amsterdamse Vondelstraat werden meer dan honderd verzetsgroepen in Duitsland georganiseerd.
Edo Fimmen is overleden in 1942 in Mexico door een hersenbloeding.

Bij het monument liggen twee plaquettes in de grond. De tekst van de eerste plaquette luidt:

VAART VRIJ !
omschrijving:
Een staking van de Rotterdamse havenarbeiders in 1896 leidde tot de oprichting van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF). De Nederlandse vakbondsleider Edo Fimmen (1881 -1942) voerde de ITF aan in wereldwijd verzet tegen fascisme, racisme en koloniale overheersing.
Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de ITF is het beeld aan de stad Rotterdam geschonken door de Vervoersbond FNV.
Het kunstwerk werd onthuld door Eike Eulen, voorzitter van de ITF, op 28 november 1997, in het Europese jaar tegen racisme.

De tekst op de tweede plaquette luidt: (verkort)

Dit monument is gemaakt als herinnering aan vakbondsleider Edo Fimmen. Het kunstwerk bestaat uit twee manshoge plaatstalen sokkels met daarop gestilleerde vuisten......
...Het motto "een ijzeren vuist in een zijden handschoen verwijst" naar een uitspraak van Edo Fimmen over de ITF

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com, Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne