TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Canadese Militairen Warnsveld

Boven aan het monument staat de tekst:
APRIL 1945 LEST WE FORGET APRIL 1995

Er zijn 3 plaquettes met de namen van de betrokken eenheden die betrokken waren bij de bevrijding van Warnsveld en omgeving en van de gesneuvelde militairen.

Aan de voet van het monument staat de tekst:
HUN LEVENS VOOR VRIJHEID EN MENSELIJKHEID

Historie monument
Het monument aan de Kerkhofweg kwam tot stand op verzoek van Frank Periard en Henk Dijkman, die in 1994 vanuit Canada Warnsveld bezochten om te zien waar de broer van Frank, Aimé Periard, op 4 april 1945 gesneuveld was.
Henk Dijkman heeft als 11-jarige zoon van ‘Meester’ Dijkman, hoofd van Leestense School, de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Leesten meegemaakt. Geëmigreerd naar Canada, waar hij als predikant werkzaam was, zocht hij op verzoek van zijn moeder, contact met oud-strijders.

Met Frank Periard kwam hij zo in het voorjaar van 1994 naar Warnsveld. Daar werd een stille tocht gehouden, overeenkomstig de route die de Canadezen in 1945 aflegden van de Hekkelerdijk tot het Meestershuis. Op de Loër Enk werd een korte herdenking gehouden op de plek waar Aimé was gesneuveld. Door medewerkers van Museum Het Groot Graffel was daar een klein wit kruisje geplaatst.

Na afloop bezochten ze de burgemeester van Warnsveld, waarbij Frank Periard 100 dollar beschikbaar stelde als eerste gave voor een plaquette waarop de naam van zijn broer zou staan. Hoewel toen al wel bekend was dat er drie Canadezen op de Loër Enk waren gesneuveld, bleek uit verder onderzoek, zowel in Canada als hier op de erebegraafplaatsen dat het aantal slachtoffers vele malen groter was. De burgemeester van Warnsveld stelde een comité in dat tot opdracht kreeg voor een gedenkteken te zorgen waarop de namen van alle hier gesneuvelde Canadezen konden worden vermeld.

De plechtige omhulling hiervan vond plaats op 1 mei 1995, bij stralend weer, in het bijzijn van rond 1.000 personen, waaronder honderden veteranen en hun familieleden uit Canada. In november 1995 bood een kleine deputatie uit Canada een bank aan van Canadees maple leaf- hout, als dank en uit vriendschap. Op 3 mei 1996 werd de toen bij het monument geplaatste bank officieel onthuld; wederom in aanwezigheid van grote delegatie Canadezen.

Bij het monument voor de Canadese militairen staat een herdenkingsbank met de volgende tekst in Nederlands en Engels:

CANADA
WELCOME AGAIN
VETERANS
May 1995
In Appreciation
HOLLAND

Het voor u gelegen monument is gewijd aan de nagedachtenis van de soldaten die in april 1945 in deze omgeving hun leven gaven in de strijd om Nederland te bevrijden.
De Canadese veteranen en hun families die in mei 1995 in Warnsveld en Zupthen te gast waren, schenken deze bank en plantsoen aan het Nederlandse volk om hun dankbaarheid uit te drukken voor de overweldigende gastvrijheid die zij gedurende de vijftigste herdenking van Bevrijdingsdag hebben mogen ondervinden.

Organisatiecomité Irvine & Jacqueline Rijckman
Bankontwerp en -constructie Benhard Pieters


Bij het monument voor de Canadese militairen staat een boom met daarbij een plaquette met de tekst:

Soldaat RONALD E. MASTINE
Highland Light Infantry of Canada

Liefdevol herinnerid door
zijn zuster Shirley M. Smith

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze & Henk Mulder
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2), Jan Rossel (3), Arjan Vrieze (4, 5)