TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Canadese Militairen

Boven aan het monument staat de tekst:
APRIL 1945 LEST WE FORGET APRIL 1995

Er zijn 3 plaquettes met de namen van de betrokken eenheden die betrokken waren bij de bevrijding van Warnsveld en omgeving en van de gesneuvelde militairen.

Aan de voet van het monument staat de tekst:
HUN LEVENS VOOR VRIJHEID EN MENSELIJKHEID

Historie monument
Het monument aan de Kerkhofweg kwam tot stand op verzoek van Frank Periard en Henk Dijkman, die in 1994 vanuit Canada Warnsveld bezochten om te zien waar de broer van Frank, Aimť Periard, op 4 april 1945 gesneuveld was.
Henk Dijkman heeft als 11-jarige zoon van ĎMeesterí Dijkman, hoofd van Leestense School, de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Leesten meegemaakt. GeŽmigreerd naar Canada, waar hij als predikant werkzaam was, zocht hij op verzoek van zijn moeder, contact met oud-strijders.

Met Frank Periard kwam hij zo in het voorjaar van 1994 naar Warnsveld. Daar werd een stille tocht gehouden, overeenkomstig de route die de Canadezen in 1945 aflegden van de Hekkelerdijk tot het Meestershuis. Op de LoŽr Enk werd een korte herdenking gehouden op de plek waar Aimť was gesneuveld. Door medewerkers van Museum Het Groot Graffel was daar een klein wit kruisje geplaatst.

Na afloop bezochten ze de burgemeester van Warnsveld, waarbij Frank Periard 100 dollar beschikbaar stelde als eerste gave voor een plaquette waarop de naam van zijn broer zou staan. Hoewel toen al wel bekend was dat er drie Canadezen op de LoŽr Enk waren gesneuveld, bleek uit verder onderzoek, zowel in Canada als hier op de erebegraafplaatsen dat het aantal slachtoffers vele malen groter was. De burgemeester van Warnsveld stelde een comitť in dat tot opdracht kreeg voor een gedenkteken te zorgen waarop de namen van alle hier gesneuvelde Canadezen konden worden vermeld.

De plechtige omhulling hiervan vond plaats op 1 mei 1995, bij stralend weer, in het bijzijn van rond 1.000 personen, waaronder honderden veteranen en hun familieleden uit Canada. In november 1995 bood een kleine deputatie uit Canada een bank aan van Canadees maple leaf- hout, als dank en uit vriendschap. Op 3 mei 1996 werd de toen bij het monument geplaatste bank officieel onthuld; wederom in aanwezigheid van grote delegatie Canadezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze & Henk Mulder
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4), Jan Rossel (5)