TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Oorlogsgraf R.K. Begraafplaats Liessel

Op dit kerkhof ligt ťťn Nederlands oorlogsgraf.

Willebrordus van der Wallen (1913-1944) overleed tijdens de Tweede
Wereldoorlog ten gevolge van een ontploft munitiekistje.

Willem was een zoon van Martinus van der Wallen (1878-1940) en Johanna Hikspoors (1881-1964). Hij was gehuwd met Gerarda Schuurmans. Hij woonde op het adres Kanaal 103a te Liessel.

Op 9 oktober 1944 was een patrouille van twee Duitse soldaten in de Zandsebossen door geallieerde militairen gevangen genomen. Dit werd gadegeslagen door een groep mannen en jongens. Twee beambten van de gemeente Asten met als opdracht het opruimen van door de Duitsers achtergelaten munitie, voegde zich bij de groep mannen en jongens. Een gevonden vreemd uitziend munitiekistje trok de aandacht van de groep. Door een ongelukkige handgreep werd een lontje in werking gesteld , waarop het kistje explodeerde. De gevolgen waren vreselijk. Acht omstanders waren op slag dood. Van de levensgevaarlijk gewonden overleden binnen een week nog vijf personen. Enkele weken later overleed nog een kind. In totaal 13 dodelijke slachtoffers. Dit alles gebeurde op het Rinkveld te Asten, nabij Liessel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT & Toon van de Laarschot
  • Foto's: Toon van de Laarschot (1), Jeroen Koppes (2)