Oorlogsmonument Rademakersbroek

Een oorlogsmonument op een ongewone plek: hier zijn op 2 maart 1945 door de Duitse bezetter 46 politieke gevangen gefusilleerd. Ze kwamen uit alle delen van het land en zaten in de gevangenis "de Kruisberg" in Doetinchem. Deze brute daad was een vergelding voor het liquideren van vier Duitse soldaten door een verzetsgroep, welke opereerde vanuit boerderij "de Bark", die op de grens van Dinxperlo en Aalten lag.

De lichamen van de 46 slachtoffers zijn op de dag van de fusillade op de Algemene Begraafplaats te Varsseveld begraven. Nadien zijn vier van hen op het Ereveld Loenen herbegraven, ťťn op de begraafplaats in Varsseveld en de overigen in hun eigen woonplaats. Ook bij het oorlogsmonument aan de prinses Irenestraat in Varsseveld staan allen bij name genoemd.

Op de plek van de liquidatie groeide die zomer het koren hoger dan op de andere delen van de akker. Dit graan werd apart geoogst en bevindt zich in de glazen stolp.

Op deze bijzondere plaats aan het Rademakersbroek vindt jaarlijks op 2 maart om 12:00 uur een plechtige herdenking plaats. Voor meer informatie kan men terecht bij het gemeentehuis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

mrt2017

Drukte bij gure herdenking doodschieten 46 Nederlanders op Rademakersbroek

VARSSEVELD - Aan het Rademakersbroek in Varsseveld is donderdagochtend herdacht dat op die plek op 2 maart 1945 een groep van 46 Nederlanders door de Duitse bezetter is doodgeschoten.

Lees meer