TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Rademakersbroek

Een oorlogsmonument op een ongewone plek: hier zijn op 2 maart 1945 door de Duitse bezetter 46 politieke gevangen gefusilleerd. Ze kwamen uit alle delen van het land en zaten in de gevangenis "de Kruisberg" in Doetinchem. Deze brute daad was een vergelding voor het liquideren van vier Duitse soldaten door een verzetsgroep, welke opereerde vanuit boerderij "de Bark", die op de grens van Dinxperlo en Aalten lag.

De lichamen van de 46 slachtoffers zijn op de dag van de fusillade op de Algemene Begraafplaats te Varsseveld begraven. Nadien zijn vier van hen op het Ereveld Loenen herbegraven, één op de begraafplaats in Varsseveld en de overigen in hun eigen woonplaats. Ook bij het oorlogsmonument aan de prinses Irenestraat in Varsseveld staan allen bij name genoemd.

Op de plek van de liquidatie groeide die zomer het koren hoger dan op de andere delen van de akker. Dit graan werd apart geoogst en bevindt zich in de glazen stolp.

Op deze bijzondere plaats aan het Rademakersbroek vindt jaarlijks op 2 maart om 12:00 uur een plechtige herdenking plaats. Voor meer informatie kan men terecht bij het gemeentehuis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Route '40-'45

51.93415, 6.495801

Duitse vergeldingsactie bij het Rademakersbroek kostte 46 mannen het leven

5mei

Duitse vergeldingsactie bij het Rademakersbroek kostte 46 mannen het leven

Het is niet te beschrijven wat een mens door de ziel gaat, wanneer men daar op zijn erf zoveel trouwe zonen van Holland ziet neergeschoten, door een bende waarvan men zich afvraagt wat voor wezens het zijn. Het is een passage uit de brief die boer Kraaijenbrink uit Varsseveld na de Tweede Wereldoorlog schrijft aan de familie van Luther Kortlang. Kraaijenbrink is er getuige van hoe op 2 maart 1945 een Duits vuurpeloton 46 mannen doodschiet op zijn erf aan het Rademakersbroek. Onder hen is de 25-jarige Luther uit Ermelo. De massa-executie is een vergelding voor de moord op vier Duitse militairen in Varsseveld, gepleegd door het verzet.

Lees meer

Achterhoekse oorlogstragedie: ‘Eindelijk weet ik wie mijn opa heeft vermoord'

dec2021

Achterhoekse oorlogstragedie: ‘Eindelijk weet ik wie mijn opa heeft vermoord'

Rademakersbroek zit steeds meer in het hoofd van Alwin te Rietstap (42). Zijn opa Derk was een van de 46 verzetsmensen die hier - net buiten Varsseveld - in 1945 zijn doodgeschoten door honderd Duitse militairen. Sinds kort weet de kleinzoon welk gezicht achter de executie schuil gaat.

Lees meer