TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument Rademakersbroek

Een oorlogsmonument op een ongewone plek: hier zijn op 2 maart 1945 door de Duitse bezetter 46 politieke gevangen gefusilleerd. Ze kwamen uit alle delen van het land en zaten in de gevangenis "de Kruisberg" in Doetinchem. Deze brute daad was een vergelding voor het liquideren van vier Duitse soldaten door een verzetsgroep, welke opereerde vanuit boerderij "de Bark", die op de grens van Dinxperlo en Aalten lag.

De lichamen van de 46 slachtoffers zijn op de dag van de fusillade op de Algemene Begraafplaats te Varsseveld begraven. Nadien zijn vier van hen op het Ereveld Loenen herbegraven, één op de begraafplaats in Varsseveld en de overigen in hun eigen woonplaats. Ook bij het oorlogsmonument aan de prinses Irenestraat in Varsseveld staan allen bij name genoemd.

Op de plek van de liquidatie groeide die zomer het koren hoger dan op de andere delen van de akker. Dit graan werd apart geoogst en bevindt zich in de glazen stolp.

Op deze bijzondere plaats aan het Rademakersbroek vindt jaarlijks op 2 maart om 12:00 uur een plechtige herdenking plaats. Voor meer informatie kan men terecht bij het gemeentehuis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

7apr

Dagboek voor een vermoorde vader: ‘Ik wil dat jullie weten wat oorlog is’

Het is de grootste ontdekking van zijn leven: het dagboek van zijn moeder over de laatste maanden uit het leven van zijn vermoorde vader. Vijf jaar geleden las Derk te Rietstap het voor het eerst, vandaag verschijnt het in druk. „Dit is een boek voor de overlevenden.”

Lees meer

3feb

‘De 46 van Varsseveld’ worden gefusilleerd in oorlogstijd: nu herdacht

Het Zuiden was bevrijd, de rest van Nederland nog niet. Wat gebeurde er in Twente in die laatste maanden van de oorlog? Een serie verhalen op weg naar de bevrijding, in maart en april 75 jaar geleden. Deze keer de executie van 'de 46 van Varsseveld'.

Lees meer