Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Lancaster Monument Brunssum

Dit monument herdenkt Lancaster R-5701 van het 97 Squadron, die op deze plek neerstortte op 5 oktober 1942.

Tijdens een bombardement op Aken (D) explodeerde het vliegtuig in de lucht nabij Brunssum maar werd niet geclaimd door de Luftwaffe of de grondtroepen. De lichamen lagen rond en alleen de piloot was niet beschadigd. Hij viel op een stapel tarwe en gleed naar beneden en ging tegen de stapel zitten. Daar werd hij gevonden door luchtverkeersleiders Hendriks en Schrijen uit Brunssum. Korte tijd later arriveerde de Duitse MP en zij namen de bescherming over. De volgende ochtend vonden ze alle andere lichamen en legden ze samen en lieten ze een paar dagen bedekt achter. Daarna werden ze overgebracht naar een Militaire Begraafplaats nabij Venlo. Sommige huizen waren beschadigd maar geen burgerslachtoffers.

Op weg naar Aken bombardeerden ze per abuis de stad Geleen 20 kilometer verderop, waarbij 80 mensen om het leven kwamen en velen gewond raakten. Uit onderzoek bleek dat een jagerpiloot Autentriet en zijn schutter Adam van Naghtjagd Geschwader 1 Stab 2 beweerden dat ze die avond een Halifax-bommenwerper hadden neergeschoten. Maar die nacht werd er geen Halifax vermist dus hoogstwaarschijnlijk was dit de Lancaster R 5701. De genoemde Halifax in 1943 is een ander vliegtuig. Dat viel grotendeels op Duits gebied. Het stuk daarvan dat op de Staatsmijn Hendrik viel, daar zat de schutter John Raw nog in. Die ligt in Maastricht begraven.

De kunstenaar / maker van dit monument is Marco Jurien uit Maastricht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Jouke Sipsma
  • Foto's: Frits Kruishaar

Gerelateerde boeken

Jane's Fighting Aircraft of World War II
The Worldís Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster 1945-1965