TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Droppingsveld 1944-1945 & Monument Dropping Haulsterbos

Het Monument in het Haulsterbos herinnert de inwoners van Haskerhorne aan de grote wapendroppings van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog boven Friesland.

Sinds de oprichting van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in september 1944 werden er op tien terreinen in Friesland wapen gedropt. Naast de weilanden bij het Haulsterbos, gebeurde dat in de buurt van Exmorra, Witmarsum, Wommels, Tzum, Katlijk, Mildam en aan de Drentse en Groningse grens. Elke plek had een eigen code. Zo luidde die van Aalsum 'De worm heeft rode haren'. Voor Haskerhorne gold de slagzin 'Wie de schoen past, trekke hem aan'. Wanneer verzetsmensen deze code voor de Belgische uitzending van de BBC hadden gehoord, konden zij 's nachts een dropping verwachten.

In district drie van de Binnenlandse Strijdkrachten, Haskerland, werden de meeste wapens gedropt. In oktober 1944 vond hier de eerste dropping plaats. Daarna volgden er nog drie. Bij deze droppings waren de verzetsmensen Dick Brouwer, Johannes Jonkman, Bouke van der Wal, Marten Harmsma en Gerben Oppewal betrokken. Voor ongeveer 1300 man kwamen hier wapens uit de lucht vallen. In totaal dropten de geallieerden voor 3000 Friezen wapens.

Het Monument was in augustus 2017 niet meer aanwezig bij het droppingsveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.943186, 5.829634