TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Museum voor Militaire geschiedenis

In het Frans is het museum beter bekend onder de naam "Museum National d'Histoire Militaire".

Algemeen:
Het museum is ontstaan uit het Historisch Museum Diekirch en is gevestigd in een oude fabriek. Het grootste deel van de collectie beslaat de geschiedenis van het Ardennenoffensief in de winter van 1944/1945. De collectie is opgebouwd uit een aantal levensgrote diorama's welke onderdelen uitbeelden van de gebeurtenissen in die periode. Hieromheen heeft men de collectie verder opgebouwd met foto's, wapens, voertuigen en aangeklede poppen.

Het tweede gedeelte van het museum behandelt de geschiedenis van het Luxemburgse leger door de eeuwen heen, tot en met de huidige VN missies. Een klein deel van de collectie is gewijd aan de Eerste Wereldoorlog.

Bezoek:
Het museumterrein oprijdend weet je niet wat je ziet. Een schril contrast met de nette en uitnodigende musea zoals wij die hier kennen. Het enige wat een museum doet vermoeden zijn de grote Howitser op het voorterrein en de Sherman tank. Verder valt het oude fabrieksgebouw op. Het lijkt wel of dit opzet is. Door deze entree verwacht je niet veel meer.

Via een nauwe gang treden we binnen in de eerste ruimte en dan slaat alles om. Je waant je gelijk in de strijd in de winter '44-'45. Boven je hoofd is een soldaat bezig met de telefoonverbinding, terwijl een veldkeuken bij een zwaar beschadigde schuur zo in gebruik lijkt te zijn. Vanaf dat moment loop je van het ene strijdtoneel in het andere. Indrukwekkend weergegeven, je wordt er stil van.

Bij ons bezoek waren er ook enige veteranen binnen. Het was aan hun gezichten af te lezen, ze waren weer terug in de tijd. De tranen liepen bij enkele over de wangen. So alive, hoorde ik er één fluisteren tegen zijn vrouw. Je kan hier niet rondlopen zonder onder de indruk te geraken. Ik heb al veel musea over de tweede wereldoorlog gezien, ook met levensgrote diorama, maar dit museum slaat werkelijk alles. Geen enkele foto welke ik genomen heb kan de sfeer ook maar enigszins benaderen die je daar voelt. Je moet er geweest zijn om dit te voelen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Fotoverslag Musée Nationale d’Histoire Militaire in Diekirch

jun2014

Fotoverslag Musée Nationale d’Histoire Militaire in Diekirch

Op onze zoektocht naar relicten van de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen, de Oostkantons van België, de Nord-Eifel, de Schnee-Eifel en Luxemburg zijn we vandaag aanbeland bij het Musée Nationale d’Histoire Militaire in Diekirch (Luxemburg). Dit museum krijgt van ons het predicaat “multifunctioneel”. In dit museum komt zowel de doorgewinterde onderzoeker of liefhebber aan zijn trekken, maar ook de pas met ontdekken begonnen leek. Bovendien geeft het museum behalve een ruim aanbod aan materiaal, diorama’s, gebruiksvoorwerpen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog (meer bepaald over de Slag om de Ardennen) ook een volledig overzicht van de geschiedenis van het Luxemburgse leger.

Lees meer