TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 2nd Battalion, The King's Shropshire Light Infantry

Lebisey is een klein plaatsje 1,5 kilometer ten zuiden van Biéville aan de D60. In juni 1944 was Lebisey nog een zelfstandige plaats, tegenwoordig ligt het binnen de gemeentegrenzen van de stad Caen. Het markeert het meest zuidelijk deel van het Sword Beach bruggenhoofd op 6 juni 1944. Tussen Biéville en Lebisey bevind zich een klein dal, dat een natuurlijke hindernis vormde voor de infanterie van het 2nd Battalion, The King's Shropshire Light Infantry, die ondersteund werd door pantservoertuigen van het Staffordshire Yeomanry.

In de vroege avond van 6 juni trokken de Britten uit het dal omhoog in de richting van het Bois de Lebisey. Deze positie werd echter zwaar verdedigt door Duitse eenheden en de Britse opmars werd hier dan ook gestopt. Vanwege de ongunstige positie van de Briten ten opzichte van de Duitsers die op de heuvel zaten, besloten de Britten zich later die avond weer terug te trekken op Biéville. Het doel om via Lebisey naar Caen op te rukken was mislukt en het zou nog ruim een maand duren voordat de stad in Geallieerde handen viel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels
  • Foto's: Barry van Veen