Stolpersteine Hallincqlaan 32

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Jacob Hendrik Kann
Dora Juliette Spanjaard
, vermoord door de Naziís.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

FOTO 5:
In 1943 was Jacob Hendrik Kann met zijn zoontje Otto opgepakt en op transport naar Westerbork gezet. Samen ontsnapten zij door uit de rijdende trein te springen. Na een zoektocht van de Duitsers offerde Jacob zichzelf op door richting soldaten te rennen. Door deze afleidingsmanoeuvre werd Jacob Kann opgepakt, maar kon zijn zoontje ontsnappen. Jacob werd op transport naar Polen gezet en vrijwel direct bij aankomst omgebracht. Zoon Otto overleefde, dankzij de heldendaad van zijn vader, dit vreselijke avontuur."
Jaap Kann (22 augustus 1900, Den Haag) woonde aan de Hallincqlaan 32 in Dordrecht, samen met zijn vrouw Dora Julietta Kann-Spanjaard (8 juni 1906, Borne). Hij werd in Auschwitz vermoord op 28 januari 1944, zijn vrouw overleed in Huizen, op 4 juni 1944. Niet alleen Otto heeft de oorlog overleefd, ook de drie andere kinderen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout & Mariska Hayes (1,5) & Fedor de Vries (2,3,4)
  • STOLPERSTEINE DORDRECHT, De heldendaad van Jaap Kann.