TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken PTT Medewerkers Dokkum

De plaquette in het voormalig Postkantoor van Dokkum aan de Kleine Breedstraat is een herinnering aan twee van haar medewerkers, Jan van Dijken en Johannes J. Erich, die zijn gefusilleerd door de bezetter in de periode 1940 -1945.

Jan van Dijken werd geboren op 25 juni 1903 in Appingedam. De 41-jarige directeur van het Dokkumer postkantoor werd op 22 januari 1945 aan de Woudweg gefusilleerd. Van Dijken stond in Dokkum niet bekend als verzetsman, maar is waarschijnlijk door de bezetter verantwoordelijk gesteld voor de clandestiene telefoonaansluiting in de apotheek van de verzetsman dr. Gunster aan de Zijl. Van Dijken werd begraven op de Algemene begraafplaats in Dokkum.

Johannes Joseph Erich werd geboren op 10 september 1914 in Dokkum. In het verzet werkte hij onder de schuilnaam 'Schipper'. De PTT-medewerker werd op 26 mei 1944 doodgeschoten in het inspectiekantoor van de belastingen in Drachten. Erich werd begraven op het Ereveld Loenen.

De plaquette is te zien in het Fries verzetsmuseum in Leeuwarden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)